2016. augusztus 8., hétfő

Jegesmaci torta

...epres joghurtos ízben, Botici 4. szülinapjára....mintha tegnap lett volna, hogy született és már a negyedik tortáját sütöttem. Hihetetlenül röpül az idő. Kérdeztem picikémet, hogy milyen tortár szeretne, és ahányszor beszéltünk róla, mindig mást mondott. Nem nagyon tudtunk dűlőre jutni, így én döntöttem...😋
 


Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
Fél cs. sütőpor

A krémhez:

4 dl epres joghurt
2 dl hulala
5 ek porcukor
1 cs. zselatin fix 

A tetejére:

2 dl hulala
Marcipán

Elkészítése:

 4 tojásból piskótát készítünk. Atojásokat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, belisztezett félgömb formába öntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amíg kihűl elkészítjük a krémet. A joghurtot egy tálba öntjük, belekanalazzuk a cukrot, majd a felvert hulalát, végül belekeverjük a zselatin fixet. 

A piskótát 3 részre vágjuk, megtöltjük a krémmel. A tetejét lekenjük felvert hulalával. Rátesszük az előzőleg elkészített marcipán maci szemeket, orrot, szájat és a nyelvet.


2016. július 31., vasárnap

Töltött leveles

A napokban láttam erről egy videot a facebookon, egyszerűnek tűnt és nagyon mutatós...kedvet kaptam. Nem teljesen ugyanúgy készítettem el, menet közben derült ki, hogy csak 4 db virsli van itthon....viszont, találtam mini debrecenit a fagyasztóban, így megmenekült a vacsoránk...😀

Mindenesetre a mi verziónk szuper finom lett, nagy siker volt, el is fogyott az utolsó morzsáig.



Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott leveles tészta
4 virsli
6 mini debreceni
2 kisebb fej vöröshagyma + pici liszt
Reszelt sajt
1 tojás a kenéshez

Tetejére:

Lenmag

Elkészítése:

A karikára vágott vöröshagymát megforgatjuk pici lesztben, és forró olajban barnára sütjük.

A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kb 40x 30-as téglalappá sodorjuk. A közepére egymás mellé tesszük a virsliket, rászórjuk a hagyma felét, tetszés szerint sajtot, majd rápakoljuk szép sorban a debreceniket. Ezekre jön a hagyma másik fele, majd még egy adag reszelt sajt.

A széleit kb 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd keresztbe egymásra hajtogatjuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk lenmaggal.

200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percet sütjük.



2016. július 22., péntek

Kakaós csiga fél óra alatt

....igen, ez lehetséges, és hálás köszönet Gabriellának a receptért, mert megmentette vele a napomat...Ma valahogy semmi nem akart összejönni. Botika beteg lett, a fél délelőttöt az orvosnál töltöttük. Az volt a terv, hogy a leves mellé összedobok egy mákos gubát, de mire hazaértünk, a kisboltban nemhogy szikkadt kifli, semmilyen nem volt. Jött a következő lehetőség, a palacsinta....de mogyorókrém is elfogyott...anélkül meg nem az igazi..Már 11 óra volt, én meg tanácstalanul álltam, mit is csináljak? Ekkor akadtam erre a receptre...szuper jó, nagyon szerettük. Kicsit persze változtattam rajta, mert túró is csak a fagyasztóban volt, és nem 25, hanem 30 deka, így beleraktam mind. A kakaós tölteléket is befűszereztem kicsit.😊



Hozzávalók:

30 dkg túró(25 volt eredetileg)
10 dkg cukor
50 ml tej
5 ek olaj
25 dkg liszt
Csipet só
Fél cs.sütőpor
2 ek margarin a kenéshez

A töltelékhez:

2 ek cukrozatlan kakaó
4 ek cukor
1 kk fahéj
Csipetnyi ánizs
Csipetnyi kardamom

Elkészítése:

Roborgéppel összekeverjük a túrót és a porcukrot, majd belecsorgatjuk a tejet és az olajat. Kézzel beledolgozzuk a sóval és a sütőporral összekevert lisztet. Gombóccá gyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastag téglalapot sodrunk belőle, lekenjük olvasztott margarinnal, és egyenletesen szétszórjuk rajta a tölteléket. Feltekerjük. Kb másfél cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a csiguszokat.

180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.