Röpülnek az évek! Elsőszülött nagylányom 14 éves lett! Feltettem neki most is, mint minden évben az ilyenkor szokásos kérdésemet, hogy milyen tortát szeretne. Ő gondolkodás nélkül rávágta, hogy citromtortát. Annyira bejött neki a tavalyi. Nem akartam ugyanolyat, de a kérésének mindenképpen eleget szerettem volna tenni, így nagyon sokat gondolkodtam, mivel is tudnék neki legnagyobb örömet szerezni?
A válasz egyértelmű volt: nagy rajongója a BTS együttesnek, így arra gondoltam, ezzel lepem meg. A torta és a krém rém egyszerű, ment rá egy svájci vajkrém burkolat, végül fondant-ból a BTS díszítés. 😁
A végeredmény pedig telitalálat, azt mondta, élete tortája! És már most szól, hogy jövőre is ilyet kér! 🥰
Hozzávalók:
A piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna
A krémhez;
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
4 dl habtejszín (én hulalát használtam)
A svájci vajkrémhez:
3 tojás fehérje
15 dkg cukor
25 dkg vaj
Vanilia paszta
A díszítéshez:
Fekete és fehér fondant
Elkészítése:
Piskóta:
A tojások fehérjét és sárgáját ketté választjuk. A sárgájához adjuk a cukor 1/3-át és a szódabikarbónát és habosra keverjük. A maradék cukrot apránként adagoljuk a tojásfehérjéhez, miközben kemény habbá verjük. Ha kész, egy nagyobb kanálnyi habot keverünk a tojás sárgájás masszába, majd az egészet a fehérjéhez öntjük és óvatosan elkeverjük benne. Végül apránként beleforgatjuk az átszitált lisztet.
Sütőpapírral bélelt 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, elegyengetjük úgy, hogy a szélén magasabb legyen, hogy ne legyen púpos a kisült piskóta, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve a formában lévő piskótát egy deszkára fordítjuk, és így hagyjuk kihűlni.
Krém:
A mascarponét, porcukrot, citrom levét és héját összekeverjük, majd beleforgatjuk a felvert habtejszínt. Ez ennyi, pár perces művelet csupán.
Ezzel töltjük mag a tortát. A piskótát 3 részre vágjuk, a krémet pedig fele-fele arányban osszuk el a két lap között, burkolásra svájci vajkrémet használunk.
Vajkrém:
A tojásfehérjét összekeverjük egy fémtálban a cukorral, majd vízgőz fölött kézi habverővel folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk benne a cukrot, kb 10 perc, ekkor a tojás 75-80 fokos.beleöntjük egy keverőtálba, és habverővel magas fokozaton elkezdjük verni, amíg kihűl. Ekkor aránként, 3-4 darabban hozzáadjuk folyamatos keverés mellett a vajat, és egyneművé keverjük, majd mehet bele a vanilia. 2-3 percet tovább keverjük, és készen is vagyunk.
Ezzel burkoljuk be a tortát két rétegben. Az első réteget, ha felvittük, hűtőbe tesszük 2-3 órára, a második után én egy éjszakát pihentettem a hűtőben, másnap ment rá a díszítés.
Végeredmény: egy isteni torta, egy boldog gyermek, és egy elégedett anya! Kell ennél több? 🥰