2013. október 18., péntek

Csokoládés mousse torta

Tesóm szülinapja volt pár hete...most is, mint mindig, már jóval korábban elkezdtem gondolkodni, milyen tortát kapjon tőlem, aztán nem nagyon jutottam előrébb, így jegeltem a témát...olyannyira, hogy tegnap kaptam észbe, hogy két nap múlva találkozunk, addigra elő kéne rukkolnom egy klassz kis tortacsodával...

Azt tudtam, hogy a csokoládéval nála sem lőhetek nagyon mellé, de ezúttal valami különlegesebbet szerettem volna...elvégre egyszer 30 éves az ember öccse...

Seffer Lilla Megfőzlek...blogján találtam rá erre a nagyszerű receptre, így úgy éreztem, meg is jöttünk, ez lesz az! Egy-két apróságot változtattam a recepten, így született meg az én csokis mousse tortám...:-) a tesóm számára!

Nagyon gyorsan, elkészíthető, ráadásul hihetetlenül könnyen...így utólag annyi észrevételem lenne, hogy zselatinból elegendő fele adag is, így szerintem kissé "gumis" lett, de ennek ellenére nagyon finom így is...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg darált háztartási keksz
12 dkg margarin
8 dkg cukor
2 dkg kakaópor
70 ml tej
1 tk rum aroma

A tejcsokis réteghez:

10 dkg tejcsoki
2,5 dl tejszín
1 dkg zselatin /fele is elég/


A fehércsokis réteghez:

10 dkg fehércsoki
2,5 dl tejszín
1 dkg zselatin /fele is elég/


Elkészítése:

A kekszes alaphoz felolvasztjuk a vajat és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, és csak annyit használjunk fel, amennyitől jól gyúrható tésztává válik. Lilla azt írta, hogy neki 1,5 dl kellett, nekem elég volt a fele is. A kész keksz alapból egy kisebb maréknyit elveszünk a díszítéshez, a többit egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába belenyomkodjuk szép egyenletesen. Sütőpapírt nem teszünk alá.

Elkészítjük a tejcsokis réteget: a csokit fél dl tejszínnel gőz fölött felotvasztjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük. 50 ml vízben felolvasztjuk a zselatint, és felmelegítjük. A felvert tejszínből hozzákeverünk 2-3 kanállal, hogy lehűljön. A csokihoz adjuk, majd óvatosan belekeverjük a tejszínt is.

Elég híg lesz a végeredmény, nem kell megijedni, majd megköt...:-) Ráöntjük a kekszes masszára, majd hűtőbe tesszük, hogy dermedjen, amíg elkészül a fehércsokis réteg is, amit a korábbival azonos módon készítünk el.

Ha elkészült, rámerjük a tejcsokis rétegre, majd mehet vissza dermedni a hűtőbe.

Amikor megdermedt, a maradék kekszes alapból díszítést készítünk.



2013. október 16., szerda

Almafánk

Főznöm nem kellett ma, így arra gondoltam, sütök valamit...csak épp azt nem tudtam, mit...? Valami gyorsat szerettem volna, hogy lehetőség szerint elkészüljek vele, amíg alszik a kisfiam, és olyat, amihez nem kell sütő. Így jutottam el az almafánkig...:-) 

Igazából sok minden nem kell hozzá, a legtöbb idő az, amíg előkészítjük az almát...fél óra, és már ehető is.

Hozzávalók:

50 dkg alma
18 dkg cukor
25 dkg liszt
1 cs.sütőpor
1 tojás

A sütéshez:

Olaj

A tálaláshoz:

Fahéjas cukor
Bodzaöntet

Elkészítése:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzákeverjük a cukrot, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Végül mehet bele a tojás. Jó alaposan összekeverjük.

Bő forró olajba evőkanállal belekanalazzuk, és aranybarnára sütjük.

Fahéjas cukorral, bodzaöntettel tálaljuk.


2013. október 13., vasárnap

Tejszínes citromtorta

A nagymamám szülinapjára készült ez a tejszínes citromtorta. Több okból is szeretem...az egyik, hogy nagyon könnyű, üdítő a krémje, a másik, hogy hihetetlenül gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és nem utolsó sorban nagyon finom...a siker garantált vele, mellényúlni nem lehet...:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
2 ek cukor
2 ek liszt
1/2 cs.sütőpor

A krémhez:

5 dl 20%-os tejföl
5 dl tejszín/ én hulalát használtam/
2 db nagyobb citrom
130 g cukor
14 db babapiskóta
1,5 g zselatin

A díszítéshez:

Tejszínhab
Citrom
Citromfű levél
Olvasztott csoki

Elkészítése:


2 tojásból piskótát sütünk egy 26 cm átmérőjű tortaformában. Miután kihűlt, visszatesszük a tortaformába. Ezután elkészítjük a krémet.

A tejfölt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaniliás cukrot, és a citromok reszelt héját. Jól elkeverjük. 

A zselatint kevés vízben beáztatjuk, majd mikróban felforrósítjuk. Amikor visszahűlt langyosra, hozzákeverjük a citromos krémhez.

A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a krémhez keverjük, hogy a hab ne törjön össze.

Az így elkészült krémet megfelezzük. Egyik felét a piskótára kenjük. A krém tetejét kirakjuk babapiskótával, majd erre jön a krém második fele.


Fóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezalatt az idő alatt a babapiskóta megpuhul, a zselatin megköt. Levehetjük róla a tortaforma karimáját, és tejszínhabbal, citrommal, citromfű levelekkel, olvasztott csokival díszítjük.