2014. február 27., csütörtök

Vulkán zsemle

Pár napja láttam ezt a receptet a Facebookon, rögtön tudtam, hogy ezt mindenképp muszáj elkészítenem. Az eredeti recept Ildikó oldaláról való, köszönöm szépen neki ezúton is!



Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg liszt
3 dl langyos víz
5 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
6 dkg olvasztott margarin


A töltelékhez:

10 szelet szalámi
10 szelet Trappista sajt
10 szelet hagyma

A főzéshet:

1 l víz
40 g szódabikarbóna

A tetejére:

Szezámmag

Elkészítése:

1 dl langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Konyharuhával letakarva egy órán keresztül duplájára kelesztjük.



Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, téglalapra sodorjuk. Tíz egyforma téglalapot vágunk belőle. Egyenként kisodorjuk a téglalapokat 10x15 méretűre.



Mindegyiknek a közepére teszünk egy szelet szalámit, sajtot, hagymát, ebben a sorrendben.



A tészta hosszabbik felét ráhajtjuk a töltelékre,



majd a rövidebbet is, hogy fedjék egymást.



Amikor elkészültek a batyuk, felforraljuk a vizet, levesszük a tűzről, beleöntjük a szódabikarbónát, majd ismét felforraljuk. Egyesével beletesszük a batyukat, először fejjel lefelé 20-30 másodpercre, majd megfordítjuk és ugyanennyi ideig a másik felét is vïz alatt tartjuk.



Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, tetejét megszórjuk szezámmaggal.

Egy élesebb késsel X alakban bevágjuk a tetejét.



200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.





2014. február 26., szerda

Tortaszezon

Jupijupijééé! Kezdődik hamarosan a tortaszezon nálunk! Sorra jönnek a családi szülinapok...:-)  Már kezdem gyűjtögetni az ötleteket, mert most is szeretnék valami saját kreálmánnyal előrukkolni...már ha lesz rá elég idő, hogy kitaláljak valami vállalhatót, ami ízre is megállja a helyét...arra az esetre, ha nem jönne az ihlet, fel kell készülnöm majd "B" tervre is, de remélem erre nem lesz majd szükség...:-) Mert hát azért torta nélkül nem maradhat egy ünnepeltünk sem.:-) 



2014. február 25., kedd

Toffifee pohárkrém

Már megint nem volt itthon semmi desszert ebéd utánra...és ha nincs, nagyon tud hiányozni...így hát arra gondoltam, amíg a gyerekek tízóraiznak, gyorsan összedobok valami nagyon gyorsat.:-) 

A Toffifee nagyon piszkálja a fantáziámat már egy ideje, és komolyabb terveim is lesznek majd vele, de egyelőre beértem egy pohárdesszerttel is...:-) 

Hozzávalók:

7 dl tej
8 ek cukor
3 ek búzadara
1 cs.vaniliás puding
30 g étcsokoládé
50 g vaj
5-6 szem dió
4 db Toffifee

Elkészítése:

2 dl tejet felforralunk, belekeverjük a búzadarát és 2 ek cukrot.( ïzlés szerint lehet több is). Sűrűre főzzük, majd elosztjuk a poharakba.

A maradék fél liter tejet és az egy zacskó pudingot elfelezzük.Először a karamellás krémet készítjük el. A puding egyik felét elkeverjük 2 ek cukorral, és felöntjük fél dl tejjel. Csomómentesre keverjük. 2 ek cukrot karamellizálunk, majd felöntjük a maradék 2 dl tejjel. Amikor felolvadt a karamell és forr, belekeverjük a cukorral elkevert tejes pudingot. Sűrűre főzzük. Még forrón belekeverünk 25 g vajat. Belekanalazzuk a poharakba.

A puding másik felét elkeverjük 2 ek cukorral és fél dl tejjel. A maradék tejet felforraljuk, beleolvasztjuk a csokoládét. Amikor forr, belekeverjük a pudingot, majd még forrón a vajat, végül a poharakba kanalazzuk.

Mindegyik pohárnak a tetejét tört pörkölt dióval, és egy Toffifee-vel díszítjük.