2015. október 5., hétfő

Svéd gyömbéres keksz

Tegnap este az interneten böngészés közben bukkantam rá erre a receptre Stahl Judit oldalán, és mivel imádom a gyömbéres és mézes finomságokat, és ma szabadságon vagyok, két ügyintézés közben gyorsan összedobtam. Sütéssel együtt fél óra alatt kész volt, és olyan, de olyan finom, hogy nem találok rá szavakat...

Sütés közben igazi karácsonyi illatt lepte be a házat, és bár karácsony még picit odébb van, az már biztos, hogy akkorra háromszoros adagot sütök belőle!:-) 

Hozzávalók:

A fűszerkeverékhez:

2 púpos kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt fahéj
Késhegynyi őrölt szegfűszeg
Késhegynyi őrölt bors

A tésztához:

20 dkg liszt
Fél kk szódabikarbóna
Nagy csipet sütőpor
10 dkg cukor
10 dkg vaj
5 ek méz

Elkêszítése:

A fűszereket egy tálkába összekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a szódabikarbónát, sütőport, a fűszerkeveréket majd a cukorból 95 grammot, a maradék a tetejére megy. Alaposan elkeverjük. Bekekockázzuk a vajat és elmorzsoljuk benne. Végül mehet bele a méz. Összegyúrjuk a tésztát.

Két gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A tésztából kisebb diónyi gömböket gyúrunk és a tepsibe sorakoztatjuk egymástól 4-5 cm távolságra.

Pohár aljával kb 1 cm magas korongokra lapítjuk őket és a korongok tetejére szórjuk a maradék cukrot.

Kb 10 percig sütjük.


2015. október 4., vasárnap

Gyömbéres almarózsa

Több helyen találkoztam már almarózsa recepttel, most úgy gondoltam, elkészítem a saját verziómat. Nagyon mutatós sütemény és a leveles tésztát minden formában szeretem, így aztán csak idő kérdése volt, hogy mikor sütöm meg...:-)


Hozzávalók:

500 g fagyasztott leveles tészta
4-5 db alma
3+5 ek cukor
2 el citromlé
1 l víz
Gyömbér
Fahéj


Elkészítése:

Az almákat félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.


1 liter vízbe tesszük a citromlét és a 3 evőkanál cukrot, felforraljuk és beletesszük az almaszeleteket egy- két percre.


Így nem barnul be és megpuhul annyira, hogy könnyen feltekerhető. Kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük és papírtörlőre tesszük, hogy száradjanak.

A leveles tésztát kiengedjük és vékonyra sodorjuk. A maradék cukrot a fűszerekkel elkeverjük és egyenletesen rászórjuk a tésztára, majd sodrófával sodrunk rajta még egyet, hogy feltekeréskor ne szóródjon ki.




Derelyevágóval felszeleteljük a tésztát kb 2,5 cm-s csíkokra. Az almaszeleteket ráfektetjük a csíkokra úgy, hogy széleik fedésben legyenek és a teteje lelógjon a tésztáról. Szorosan feltekerjük az almával megpakolt csíkokat.



Muffinformába muffinpapírpokat teszünk és ezekbe tesszük a feltekert almarózsákat.


200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


2015. szeptember 27., vasárnap

Csokikerítés készítése lépésről lépésre

Régóta szerettem volna ezt kipróbálni, de bevallom őszintén, nagyon féltem tőle, így mindig halogattam. De most, hogy kipróbáltam, nem is olyan nagy dolog, csak két dologra kell odafigyelni: milyen állapotban tekerjük körbe vele a tortát, illetve a pufi leszedésénél, hogy ne törjön. 



No, de nézzük az elejéről: szükségünk van hozzá egy darab pufi csoagolóra, aminek a hosszát akkorára vágjuk, amekkora a torta kerülete. A magasságát hagyjuk magasabbra, mint a torta. Közepes méretű torta körbekerítéséhez 15 dkg csokit olvasztottam fel, de erre mindre nem is volt szükség. Úgy gondoltam, inkább legyen több, minthogy ne legyen elég.:-) 



70%-os étcsokit vettem, a felolvasztását pedig csokiolvasztóval csináltam. Ez azért könnyebb, mert arra a hőfokra olasztja, amivel jól lehet vele dolgozni, nem fordulhat elő, hogy túlmelegítem. Amennyiben nincs otthon csokiolvasztó, gőz fölött olvasszuk fel. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű, amikor egyenketesen ráöntjük a pufira, majd grillecsettel elkenjük rajta, és spatulával egyenletesen eloszlatjuk és a feleslegeset lehúzzuk róla.


Megvárjuk, amíg a csoki megdermed annyira, hogy már nem ragad az ujjunkra, ha hozzáérünk, viszont még nem kemény. Ekkor körbetekerjük vele a tortát és 5 percre a fagyasztóba tesszük.



Ez az idő pont arra elég, hogy le lehessem húzni róla a fóliát. Óvatosan bánjunk vele, mert könnyen törik.