2014. december 31., szerda

Házi rétestészta lépésről lépésre

Amióta kapható az üzletekben rétestészta, azt hiszem mindannyian hajlamosak vagyunk a könnyebbik végénél megragadni a dolgokjat és megvenni a boltit, mint nekiállni házilag elkészíteni.

Való igaz, sokkal egyszerűbb, és gyorsabb ez a verzió a mai rohanó világban, viszont az íze az összehasonlíthatatlan!!! Nem lehet egy lapon említeni a kettőt. Akinek van 3-4 órája és kellő kitartása, mindenkép próbálja ki, nem fogja megbánni. Adok hozzá egy kis útmutatót fotókkal, így lépésről lépésre nyomon követhető.Hozzávalók:

1 kg liszt (BL55)
8 dl Langyos víz (liszt minőségének függvényében eltérhet)
1 ek Só
1 ek ecet

Elkészítése:

A lisztet és a sós ecetes langyos vizet összekeverjük. Lágy, ragadós tésztát kell kapjunk.


Addig dagasztjuk, amíg szép sima lesz a tészta. Ez eltarthat 15-20 percig is. Ügyesebbeknek, rutinosabbaknak lehet hamarabb is elkészül.Alaposan lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három gombócot formázunk belőle.


Mindhármat lapostányér méretűre kinyújtjuk, konyharuhával letakarva kb fél órát pihentetjük.


Ez idő alatt elkészítjük a töltelékeket. Én ma túrósat, meggyeset és mákos-meggyeset készítettem.

Az asztalra tiszta abroszt terítünk, rátesszük az egyik tésztát és kezünkkel alányúlva óvatosan asztal nagyságúra nyújtjuk.

Nem baj, ha a szélénél elszakad, azt leszedjük róla, mielőtt feltekerjük. Az így kapott leeső sallangokból gombócot formázunk, és ha van még kedvünk és türelmünk, azt is kinyújthatjuk. (Nekem ma nem volt...😜)

Ha kinyújtottuk, meglocsoljuk kevés olajjal, majd mehet rá a töltelék.
Széleit visszahajtjuk, majd az abrosz segítségével feltekerjük.

Félbehajtva sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Én most elvágtam, mert az egyik felét holnap frissen fogom kisütni. Tetejét lekenjük tejföllel és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt pirosra sütjük.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése