2015. augusztus 8., szombat

Botika csokoládés vonat tortája

Ezúttal a kisfiam szülinapját ünnepeljük. Hihetetlen, hogy már három gyertyát fúj el a tortáján, és én már harmadszor készülök meglepni őt egy finom szülinapi tortával. Ezúttal kemény fába vágtam a fejszémet, merhogy ismét forróság van és minden folyik, meg olvad, semmi nem akart olyan lenni, mint amilyennek kellene, de végül sikerült...megérte....



Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg margarin
15 dkg cukor
6 tojás
50 dkg gesztenyemassza
5 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1 tk sütőpor


A töltelékhez:


100 g étcsokoládé
6 tojás
150 g cukor
200 g vaj ( nem margarin)
1 zacskó vaniliás cukor

A díszítéshez:

Roletti rakománynak
Csokigolyó rakománynak
Mini vaniliás karika a kerekekhez
Ostyalap az ablakokhoz
Sárga pez cukorka a lámpáknak

Elkészítése:

A tésztához keverjük habosra a margarint a cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáadjuk a gesztenyemasszát is, és krémesre keverjük. Végül belekeverjük a sütőporos mandulás lisztkeveréket. Sütőpapírral bélelt 37x22 cm-s tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütjük.



Elkészítjük a krémet. A reszelt csokit, tojásokat és a cukrot jól összekeverjük, gőz fölött besűrűsítjük állandó kevergetés mellett. Megvárjuk, amíg kihűl, néha keverünk rajta egyet-kettőt. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és robotgéppel habosra keverjük.

A tészta széleit levágjuk, majd 4 egyforma téglalapra vágjuk.


Az egymás mellett lévőt egymás tetejére tesszük. Az elsőből lesz a mozdony, a második a vagon. A vagon felső tésztájának közepét kivágjuk úgy, hogy kb 1,5 cm szegély maradjon. A közepe lesz a mozdony vezetőfülkéje. Két levágott szél darabot összeillesztünk, ez lesz a kémény.


A mozdony két lapját ketté vágjuk, megtöltjük krémmel, és egymásra tesszük a lapokat, bevonjuk kívülről is krémmel, majd tálcára tesszük. A vagont is ugyanígy állítjuk össze, mielőtt a tálcára tennénk, a mozdony mögé egy roletti darabot teszünk, ezzel kötjük össze a mozdonyt a vagonnal. A vezető fülkét is kettévágjuk, megtöltjük, bevonjuk és a hejére illesztjük. Ugyanígy a kéményt is.

Nem maradt más hátra, mint a kerekek, a lámpa, az ablakok....no meg persze a rakomány....a "szén" és a "gerendák"... :-) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése