2015. szeptember 26., szombat

Trüffeltorta

Ezúttal apukámnak van szülinapja, így ez a torta most neki készült. Étcsoki imádó, így egyértelmű volt, hogy egyfajta csokitortát sütök idén is. Bevallom őszintén most se ment zökkenőmentesen, annak ellenére, hogy roppant egyszerű volt összeállítani, csak amíg a krém a teraszon hűlt, a gyerekek egyfolytában rájártak, aztán a piskótát Botika támadta le, kimarkolt belőle egy darabot és nem akarta elengedni, majd a csokikerítés készítése közben is jöttek kóstolni, végigcsöpögtetve olvadt csokival a konyhát....

Kicsit izgultam, mert sosem csináltam még csokikerítést, van még rajta mit gyakorolni, de elsőre nem is lett rossz!:-)



Hozzávalók: 

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kk sütőpor
2 ek olaj
2 ek víz

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A krémhez:

30 dkg étcsoki
20 dkg vaj ( nem margarin)
0,5l habtejszín
2 ek porcukor
Rum aroma

A díszítéshez:

15 dkg étcsoki
Pufi csomagoló

Elkészítése:

A krémet egy nappal korábban készítjük el, vagy, ha délután sütjük, akkor reggel. Ez fontos, mert kell neki a hűtés. Egy hőálló edényben felmelegítjük a tejszínt. Amikor már melegszik, beletördeljük a csokit és a vajat, felolvasztjuk. Hűtőbe tesszük, aamíg megdermed. Majd beleöntjük a rumaromát és a porcukrot és robotgéppel habosra verjük. Lehet bele igazi rumot is tenni, én a gyerekek miatt inkább az aromát választottam.

Elkészítjük a két tortalapot. Robotgéppel habosra keverjük a cukrot és az egész tojásokat. A tál szélénél belecsurgatom az olajat, és a vizet, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A második lapot ugyanígy készítjük el. Amikor kihűlt a tészta, lehúzhatjuk róla a sütőpapírt.

Ha kihűlt a két piskótalap, félbe vágjuk, és megtöltjük a trüffel krémmel. Jó sok krém lett, így bőven maradt arra is, hogy bevonjam vele kívülről is a tortát, Ha kész, tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a csokikerítést.

Ehhez veszünk egy darab csomagoló pufit. Megmérjük a torta kerületét és akkorára hagyjuk a hosszát. A magasságát pedig magasabbra hagyjuk, mint a tortáé.

A csokit beletördeljük csokiolvasztóba, és felolvasztjuk. Ha ez nincs otthon, akkor gőz fölött olvasztjuk. Ebben az esetben figyeljük arra, hogy ne legyen se túl híg, se túl sűrű, amikor a pufira kenjük. A csokiolvasztó pont olyan állagúra olvasztja, amivel lehet dolgozni, ezért könnyebb vele a dolgunk. Ha egyenletesen felolvadt, sütőpapírra tesszük a pufit és grillecsettel rákenjük. Spatulával egyenletesen elegyengetjük, majd megvárjuk, amíg annyira megköt, hogy már nem folyik, de még nem dermedt meg teljesen. Ekkor körbetekerjük veke a tortát és pár percre a fagyasztóba tesszük. Ez ahhoz épp elég, hogy teljesen megdermedjen a csoki. Óvatosan levesszük róla a pufit és tetszés szerint dekoráljuk.






4 megjegyzés: