2015. december 20., vasárnap

Karácsonyfa kalács

Már évek óta készülök rá, hogy karácsonykor megsütöm ezt a kalácsot, de mindig olyan sokfélét sütöttem, hogy valahogy mindig elmaradt. A karácsonyfa formát az interneten találtam, aztán azon kezdtem el gondolkodni, milyen tésztából, illetve milyen töltelékkel csináljam?! Végül egy édes kelttésztát dagasztottam, kakaós, karácsonyiasított töltettel.:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
3 ek nádcukor
Csipet só
2,5 dkg élesztő 1 citrom reszelt héja
2 dkg margarin

A töltelékhez:

3 ek nádcukor
2 ek holland kakaó
2 kk mézeskalázs fűszerkeverék
1/2 kk sütőpor

Olvasztott margarin a kenéshez 

Elkészítése:

A tésztához a cukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztót, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan bedagasztjuk. Laza állagú, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Duplájára kelesztjük. Amíg kel, a töltelék hozzávalóit egy tálban elkeverjük.

Ha megkelt a tészta, 3 gombócot formázunk belőle. Egy tepsi méretű sütőpapírból fenyőfa formát vágunk. A gombócokat vékonyra sodorjuk, majd a sablont rátéve körbevágjuk a tésztát. Az így kapott formát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük olvasztott margarinnal, majd egyenletesen rászórjuk a kakaós töltelék felét. 

Erre tesszük a második gombócból formázott fát, amit ugyanígy kenünk le és szórunk meg kakaós töltelékkel. Végül rátesszük a harmadik réteget.

Bevágjuk, majd megcsavarjuk az ágait. Megszórjuk jégcukorral.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 percet sütjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése