2014. március 28., péntek

Puncskocka kicsit másképp

Van a környékünkön egy cukrászda, ahol valami csodás puncskockát készítenek. Amióta egyszer régen megkóstoltam náluk, azóta imádom. Készítettem már itthon is, egy másik recept szerint, de most Flóra receptje felkeltette az érdeklődésemet...:-) köszönet a receptért! Szokásomhoz híven ezt is megvariáltam némiképp egy kis egres lekvárral, ez a savanykás lekvár kellemes pikáns ízt adott neki...finom lett...:-) bár kissé nagyra sikerültek azok a kockák, ezért ketté vágtam, így születtek a háromszögek...:-) 

Sajnos nem itthonra készítettem, hanem anyukám névnapi bulijára, így nekünk csak pár szelet maradt, épp, hogy meg tudtuk kóstolni...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

75 dkg liszt
Fél cs. sütőpor
25 dkg margarin
30 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
2 tojás
2 dl tej

A töltelékhez:

1 tésztalap
2 dl tej
5 dkg porcukor
2 cs.vaniliás cukor
2 ek kakaó
2 ek kávé
2 tk rum aroma
6 dkg sárgabarack lekvár
5 dkg margarin

Fél üveg egres lekvár a töltelék tetejére

A tetejére:

20 dkg porcukor
1 kk rum aroma
40 ml meggybefőtt leve

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sütőport, belemorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. 3 részre osztjuk. 3 gáztepsi méretű lapot sodrunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt sütünk meg.

A két szebb tésztalapot félretesszük, a harmadikat egy nagyobb tálban szétmorzsoljuk, forró tejjel nyakon öntjük. A töltelék többi hozzávalójával együtt jól összekeverjük. Ezt a tölteléket a két lap közé töltjük. Az eredeti recept ugyan nem írta, de én megbolondítottam azzal, hogy a töltelék tetejére rákentem egy fél üvegnyi egres lekvárt. Ha nincs otthon, megteszi bármilyen pikáns savanykásabb lekvár is.

A mázhoz a cukrot a rum aromával, majd a meggylével összekeverjük, és a tészta tetejére kenjük. Amikor száradni kezd, bejelöljük a szeleteket. Ha már megszáradt a máz, a bejelölés mentén felszeleteljük a sütit.




2014. március 26., szerda

Csokis piskóta liszt nélkül

Be kell vallanom, nagyot néztem, amikor olvastam ezt a receptet, először azt hittem, valami elírás...soha nem hallottam még róla, hogy ilyet is lehet, bár ez akár az én tudatlanságomnak is betudható, mindenesetre nagyot néztem. Mivel csupa jó véleményt olvastam róla, hát kipróbáltam....

Eredmény: gyönyörű és finom...:-) 

Hozzávalók:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Elkészítése:

A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd a szélénél belecsorgatjuk az olajat. Óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert kakaót.

Sütőpapírral kibélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.


2014. március 25., kedd

Oreo torta

Ezúttal anyukám a szülinapos, így neki készültem ezzel a tortával. A kekszet nagyon szeretjük, így aztán arra gondoltam, a torta is biztosan ízleni fog majd neki. A környékünkön sajnos nem kapható sehol maga a keksz, így a Lidl által árult Neo utánzatból készítettem el, miután alaposan utánaolvastam és pozitív visszajelzésekkel találkoztam.

A recept ezúttal nem saját, Aleda oldalán találtam rá, ez a recept tetszett a legjobban, azok közül, amiket nézegettem. Köszönet érte!:-) 

Először furcsa volt, hogy nem látom a tészta hozzávalói között a lisztet...ez nem elírás, tényleg nincs benne.:-)

Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
2 ek olaj
Csipetnyi sütőpor

A krémhez:

25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 db sztracsatellás görög joghurt
1 cs. zselatin fix
3 dl habtejszín
20 dkg oreo keksz

A díszítéshez:

1 dl habtejszín
16 db oreo keksz

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a sütőporral elkevert kakaót. Sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a kekszet két sütőpapír között nagyon óvatosan sodrófával összetörjük. Úgy jó, ha nagyobb darabok maradnak.

Elkészítjük a krémet. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, majd a zselatint, végül óvatosan belekeverjük az összetört oreot.

A krémet rákenjük a tortalapra, hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a krém.

6 db kekszről lekaparjuk a krémet, a kekszet összetörjük és a torta tetejére szórjuk. Levesszük a torta peremét. A tetejét habrózsákkal és oreo keksszel díszítjük.