2019. január 6., vasárnap

Tortilla pizza

A gyerekek nagyon szeretik a pizzát, de az utóbbi időben sajnos az időhiány miatt nem álltam neki sütni, ők azonban egyre csak pizzát kértek vacsira, így aztán gondoltam egy nagyot, és vettem a Lidlben tortilla lapokat...és nem túlzok, ha azt mondom, hogy 15 perc alatt az asztalon volt a kész pizza. S.O.S megoldásnak kíváló, a feltétet pedig mindenki ízlésének megfelelően pakolhatja rá. Amire szükség van egy pizzához:

2 tortilla lap
Reszelt sajt
Pizzaszósz 
Feltét ízlés szerint (én ezúttal sonkát, rukkolát és sajtot tettem rá)

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük az egyik lapot, megszórjuk reszelt sajttal. Rátesszük a másik lapot is, amit lekenünk pizzaszósszal.  Már mehet is rá a feltét és a sajt. 7 perc alatt megsütjük.

2018. november 12., hétfő

Villámgyors, azonnal puha mézeskalács

Még van jópár hét karácsonyig, de hát mit tehet az ember lánya, ha a lebetegedett kisfia mézeskalácsra vágyik.....naná, hogy mézeskalácsot süt...😊 így aztán olyan receptnek álltam neki, ami az apró kiskezek szorgos segedelmével villámgyorsan elkészíthető, és persze nem utolsó sorban azonnal behabzsolható....😊

A tésztával nagyon egyszerű dolgozni, nem ragad, pihentetni sem kell, mindössze addig dobtam be folpackban a hűtőbe, amíg a tészta összeállítása során keletkezett koszos edényeket bedobáltam a mosogató gépbe. 

Eredmény: pihepuha isteni finom mézeskalács és egy boldog gyermek...😊

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1,5 tk szódabikarbóna
2 ek mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg margarin
1/2 bögre méz
2 tojás ( nem tettem bele mindet, kb 1/4-ét meghagytam a kész formák lekenésére)

A dekoráláshoz:

A tésztából megmaradt tojás
Tetszőleges dekorcukor

Elkészítése:

A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálban alaposan összekeverjük. A margarint mikróban picit megolvasztjuk, épp csak annyira, hogy megpuhuljon, majd a lisztkeverékhez adjuk. A tojásokat villával picit felverjük és a 3/4 részét a lisztes keverékre öntjük, a maradék mehet a hűtőbe, amíg elkészülnek a formák. Végül rácsorgatjuk a mézet is a tészta alaphoz, és összegyúrjuk a tésztát.

Pihentetni nem szükséges, mindössze addig dobtam be folpackba tekerve a tésztát a hűtőbe, amíg elpakoltam, és helyet csináltam a gyúródeszkának és a tepsiknek a formázáshoz.

A kész tésztagombócot ketté osztotjuk, lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk. Tetszőleges formákra szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egyástól kicsit távolabbra téve azokat, mert a sütőben majd megdagadnak.

A félretett tojással lekenjük a tetejüket és már mehet is rá díszítésképp a dekorcukor.

180 fokra előmelegített sütőben 7 percig sütjük.







2018. október 21., vasárnap

Óriás kakaós csiga

Tegnap Dorka megkérdezte, hogy a minden hét végén sütök valami finomat tervemet újragondoltam-e, merthogy pár hete már nem sütöttem semmit....persze természetesen nem gondoltam újra, csak annyira zsúfolt napjaim voltak, hogy ez valahogy mindig elmaradt. Így aztán, hogy ne legyen hiányérzetük, ma a marhagulyás mellé sütöttem ezt a belül pihepuha és szaftos, kívül ropogós finomságot. Ami aztán a végén még kevésnek is bizonyult, mert kis híján összevesztek az utolsó szeleten a gyerekek...😊





Hozzávalók:

A kelt tésztához:

25 dkg liszt
125 ml tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Csipet só
1 tojás
1 ek olaj

A töltelékhez:

2 ek holland kakaó
6 ek cukor
2 ek vaniliás cukor
1 tk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt gyömbér
50 g margarin
1 tk rum aroma


Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, 2 ek cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, majd a maradék cukorral elkevert langyos tejben felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Nem kelesztjük, hanem lisztezett gyúródeszkán egyből vékony téglalapra sodorjuk, és lekenjük a rum aromával elkevert olvasztott margarinnal.  A fűszereket összekeverjük 6 evőkamál cukorral, majd egyenletesen eloszlatjuk a kisodort és vajjal lekent tészta tetején. Végül rászórjuk a vaniliás cukrot.

Kb 4 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, és szorosan feltekerjük csigára.



Egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát lekenjük vékonyan margarinnal, és beletesszük a közepére a csigát. Így kelesztjük 45 percet.

180 fokra felmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.