2013. november 24., vasárnap

Rozsos cipó

Mostanra beállt nálunk a kenyérsütési rend...csak hétvégén sütök, szombaton fehéret, vasárnap pedig valamilyen egészségesebb félét, így mindenkinek kedvére tudok tenni...bár őszintén szólva és mindegyiket nagyon szeretem.:-) 

Hozzávalók:

A kovászhoz:

250 g BL55 liszt
250 ml langyos víz
50 g friss élesztő

A tésztához:

350 g BL55 liszt
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
270 ml langyos víz
3 tk só
A kovász

Elkészítése:

Sütés előtti este elkészítjük a kovászt. A lisztbe beleöntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Fakanállal simára keverjük, majd letakarjuk egy konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentetjük reggelig.

Reggel a kovászt a kenyér többi hozzávalójával együtt jól összedolgozzuk, majd negyed órát pihentetjük és még egyszer átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, formázzuk, és sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük, duplájára kelesztjük kb egy óra alatt. Pengével bevágjuk a tetejét, lepermetezzük vízzel, majd megszórjuk napraforgó maggal.

A sütőzacskó belsejét is lepermetezzük, ráhúzzuk a paraszttálra, lezárjuk, majd 230 fokra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre. Kivesszük a zacskóból, visszavesszük a hőfokot 200 fokra és tovább sütjük 15 percig.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.




2013. november 23., szombat

Szalagos farsangi fánk

Nem túl hálás feladat a fánk sütése, ezért többnyire ragaszkodom hozzá, hogy csak farsangkor készítem el...ez persze nem mindig tartható, hiszen elég nepszerű nálunk, így kikönyörgi a család, hogy egy évben ne csak egyszer legyen farsang....:-) 

Az igazi szalagos fánk titka, először is az, hogy jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, másodszor pedig, hogy fedő alatt kezdjük el sütni...ha ezeket betartjuk, biztosan szép szalag fogja díszíteni a fánkunkat...:-) 



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 citrom héja
2 tojás sárgája+1 egész tojás
1 ek cukor
10 szem édesítő tabletta 
Csipet só
2,5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
Kevés olaj

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk a tésztát. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges tej mennyisége, a lényeg, hogy lágy, könnyű tésztát kell kapnunk. Nagyon fontos, hogy jó alaposan dagasszuk ki a tésztát. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, letakarjuk konyharuhával, pihentetjük 5-10 percet, majd kisodorjuk az alábbi képen látható vastagságúra. Viszonyításképp ott van mellette a sodrófa...:-) 


Fánkszaggatóval kiszaggatjuk jó szorosan, helytakarékosan, mert a leeső sallangokat már nem gyúrjuk össze, hanem összetekerjük babának, és úgy sütjük majd ki. Ha kiszaggatjuk, pihentetjük még a deszkán kb 10 percet.

Bő forró olajban sütjük ki úgy, hogy először fedő alatt sütjük, majd amikor megpirult és megfordítjuk már nem tesszük vissza rá a tetőt.

Vaniliacukros porcukorral megszórjuk, lekvárral tálaljuk.




Fehércipó gyorskovásszal

Azon gondolkodtam már egy ideje, hogy ha ez a gyorskovászos módszer beválna, nem pacsmagolnék a kovásznevelésselkovászneveléssel, hiszen ez jóval egyszerűbb és gyorsabb módszer. Ha pedig ugyanazt a végeredményt érjük el, akkor ez lesz a befutó...

Ezzel a módszerrel is előző este kezdjük a műveletsort, amikor is bekeverjük a gyorskovászt.

Hozzávalók:

A kovászhoz:

250 g liszt
250 ml langyos víz
50 g élesztő

A tésztához:

500 g BL 55 liszt
160 ml langyos víz
70 ml tej
2 púpos tk só
A kovász

Elkészítése:

A sütés előtti este bekeverjük a kovászt...a lisztre ráöntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, és fakanállal simára keverjük. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten reggelig pihentetjük. Először megkel, majd összeesik, könnyű, lyukacsos massza lesz reggelre...

Másnap kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, kovászt, és a langyos tejet és a vizet. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges folyadék mennyisége, lágyabb tésztát kell kapnunk.

Az utóbbi időben én kézzel dagasztok, tapasztalataim szerint így szebb lesz a kenyerem, szóval először kb 10 perc alatt simára dolgozom, majd negyed óra pihentetés után ismét 10 perc alatt átgyúrom. 

Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt paraszttálban kelesztjük. Ebben fogjuk sütni is.

Kb egy óra alatt duplájára nő, pengével bevagdossuk. Sütőzacskó belsejét lepermetezzük vízzel, a megkelt kenyeret is, majd ráhúzzuk a zacsit, lezárjuk és mehet a 230 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. Ekkor kivesszük a zacskóból, és tovább sütjük 200 fokon még 15 percig.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.