2013. november 23., szombat

Szalagos farsangi fánk

Nem túl hálás feladat a fánk sütése, ezért többnyire ragaszkodom hozzá, hogy csak farsangkor készítem el...ez persze nem mindig tartható, hiszen elég nepszerű nálunk, így kikönyörgi a család, hogy egy évben ne csak egyszer legyen farsang....:-) 

Az igazi szalagos fánk titka, először is az, hogy jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, másodszor pedig, hogy fedő alatt kezdjük el sütni...ha ezeket betartjuk, biztosan szép szalag fogja díszíteni a fánkunkat...:-) 



Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 citrom héja
2 tojás sárgája+1 egész tojás
1 ek cukor
10 szem édesítő tabletta 
Csipet só
2,5 dl langyos tej
5 dkg élesztő
Kevés olaj

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozzuk a tésztát. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges tej mennyisége, a lényeg, hogy lágy, könnyű tésztát kell kapnunk. Nagyon fontos, hogy jó alaposan dagasszuk ki a tésztát. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, letakarjuk konyharuhával, pihentetjük 5-10 percet, majd kisodorjuk az alábbi képen látható vastagságúra. Viszonyításképp ott van mellette a sodrófa...:-) 


Fánkszaggatóval kiszaggatjuk jó szorosan, helytakarékosan, mert a leeső sallangokat már nem gyúrjuk össze, hanem összetekerjük babának, és úgy sütjük majd ki. Ha kiszaggatjuk, pihentetjük még a deszkán kb 10 percet.

Bő forró olajban sütjük ki úgy, hogy először fedő alatt sütjük, majd amikor megpirult és megfordítjuk már nem tesszük vissza rá a tetőt.

Vaniliacukros porcukorral megszórjuk, lekvárral tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése