2013. november 22., péntek

Mikulás kalács

Lassan itt a Mikulás....ezért aztán pont kapóra jött velem szemben ismét a Facebookon ez a cuki kis "kelt Mikulás"...:-) 

Így aztán arra gondoltam, hogy a ma estére szánt sós kifli tésztájából kicsit nagyobb adagot készítek, és elcsípek belőle egy darabot, hogy kipróbálhassam ezt a mesterművet.

Most még csak egy natúr kelt tésztából gyártottam, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez mindig így, hiszen a gyerekek körében viharos sikert aratott...szóval arra gondoltam, megpróbálkozom majd töltött sós- és édes változattal is és természetesen az eredményt és a receptet posztolni fogom...:-) 

Addig is itt a natúr Mikulás....:-)




Mivel a tészta egy egyszerű kelt tészta, amit a korábban már posztolt sós kifli esetében leírtam, így ezúttal ehhez nem fűznék hozzá különösebben semmit, inkább az kelesztés utánról kezdeném...:-) 

Első lépésként ketté vágtam a tésztát úgy, hogy az egyik valamivel nagyobb legyen...ez lesz a feje. A kisebb gombócot szintén ketté vágjuk 2/3-1/3 arányban, a nagyobból lesz a szakáll, a kisebb marad a sallangokra...:-) 

Kisodorjuk a fejét, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.




Következő lépésként kisodorjuk a szakállnak való gombócot téglalap alakúra, és a rövidebb oldalával párhuzamosan ollóval bevagdossuk.




Rátesszük a fejre, hogy kb a közepénél legyen a teteje,majd bepöndörítjük a szakállat. A feje búbját megnyújtjuk kicsit kézzel, ezután visszahajtjuk...ebből lesz a sapka.
A maradék gombócból levágunk egy darabot, hengert sodrunk belőle, ebből lesz a sapka alja. Egy nagyobb golyó a sapi bojtja, egy aprócska pedig az orr. A megmaradt tésztátkisodorjuk keskenyre, de hosszabbra, a két végét a szakállhoz hasonlóan bevagdossuk, bepöndörítjük, és máris kész a bajusz...

Végül 2 szem fekete oliva lesz a szem...:-) 





Olvasztott margarinal ragasztjuk össze az egyes részeket, ezután kevés vízbe ételfestéket teszünk, és lefestjük vele a sapkát és az orrat, majd az egészet lekenjük felvert tojással.




200 fokra előmelgített sütőben kb 20 perc alatt pirosra sütjük.




2 megjegyzés:

  1. Krisztina, köszönöm a kalácsformázási technikát!
    Az enyém ugyan nem lett ilyen szép mint a tied, de az unokáim nagyon örültek neki.

    VálaszTörlés