2013. november 10., vasárnap

Kígyórétes fahéjas-almás és mákos almás ízesítéssel

Nagy várakozássalálltamm neki ma ennek a rétesnek, csupa jókat hallottam róla...mivel jó sok almánk van itthon, így ma ez a töltelék dominált, illetve egy rúd mákos is lett.

Egyéb iránt ugyanúgy, mint egy hagyományos rétes, szintén tölthető bármivel. Egyszerű, és finom, érdemes kipróbálni...:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg margarin
2 ek tejföl+amennyit felvesz, hogy lágy tésztát kapjunk
2 dkg élesztő
1 tk cukor 
2 egész tojás

A töltelékhez:

1 kg reszelt alma
30 dkg cukor
2 tk fahéj
3 ek darált mák
Fél citrom reszelt héja

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd belekeverjük a 2 evőkanál langyos cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, 1 tojást, és még annyi tejfölt, hogy lágy tésztát kapjunk. Kb negyed órát pihentetjük.

Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, három felé osztjuk. A mákot 10 dkg cukorral ledaráljuk.

Három gombócra szétválasztjuk, vékony téglalap formájúra sodorjuk. Két rúd almás-fahéjas lesz. Ezek közepére halmozzuk a reszelt almát, megszórjuk 10-10 dkg  fahéjas cukorral. A két szélén derelyevágóval bevagdossuk kb 2 cm vastag csíkokra



ráhajtogatjuk a csíkokat egyenként a töltelékre.



A harmadik rúd almás mákos lesz, a mákot a kisodort tészta közepére szórjuk, majd ráhalmozzuk a reszelt almát, és a cukrot és a fél citrom reszelt héját. Az előzőekhez hasonlóan bevágjuk, és hajtogatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét tojással lekenjük,



 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése