2013. november 23., szombat

Fehércipó gyorskovásszal

Azon gondolkodtam már egy ideje, hogy ha ez a gyorskovászos módszer beválna, nem pacsmagolnék a kovásznevelésselkovászneveléssel, hiszen ez jóval egyszerűbb és gyorsabb módszer. Ha pedig ugyanazt a végeredményt érjük el, akkor ez lesz a befutó...

Ezzel a módszerrel is előző este kezdjük a műveletsort, amikor is bekeverjük a gyorskovászt.

Hozzávalók:

A kovászhoz:

250 g liszt
250 ml langyos víz
50 g élesztő

A tésztához:

500 g BL 55 liszt
160 ml langyos víz
70 ml tej
2 púpos tk só
A kovász

Elkészítése:

A sütés előtti este bekeverjük a kovászt...a lisztre ráöntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, és fakanállal simára keverjük. Konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten reggelig pihentetjük. Először megkel, majd összeesik, könnyű, lyukacsos massza lesz reggelre...

Másnap kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, kovászt, és a langyos tejet és a vizet. A liszt minőségétől függően változhat a szükséges folyadék mennyisége, lágyabb tésztát kell kapnunk.

Az utóbbi időben én kézzel dagasztok, tapasztalataim szerint így szebb lesz a kenyerem, szóval először kb 10 perc alatt simára dolgozom, majd negyed óra pihentetés után ismét 10 perc alatt átgyúrom. 

Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt paraszttálban kelesztjük. Ebben fogjuk sütni is.

Kb egy óra alatt duplájára nő, pengével bevagdossuk. Sütőzacskó belsejét lepermetezzük vízzel, a megkelt kenyeret is, majd ráhúzzuk a zacsit, lezárjuk és mehet a 230 fokra előmelegített sütőbe 45 percre. Ekkor kivesszük a zacskóból, és tovább sütjük 200 fokon még 15 percig.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése