2014. január 26., vasárnap

Vanilia pudingos pohár desszert

Most először sütöttem vajas piskótát, és hát igen....ilyen is előfordul...elszúrtam...nem sült át a közepe. Van ilyen...de, mivel az eredeti sütimhez így nem tudtam felhasználni, alternatív megoldásként a szélét, ami rendesen átsült összetépkedtem és poharakba tettem....és ahogy esik úgy puffan alapon összejött ez a desszert...és igaz, hogy ebéd után ettük, amikor már nem is voltam éhes, de annyira, de annyira finom volt, hogy még kevésnek is bizonyult...

Hozzávalók:

4 tojásos vajas piskóta fele (ennek hiányában bármilyen piskóta, babapiskóta is megteszi)
1 zacskó vaniliás cukor
4 ek cukor
5 dl tej
Poharanként 2 cl meggylikőr
Poharanként 4 db meggylikőrben áztatott meggy
Gyerekeknek ugyanez meggybefőttel, ill annak levével
A díszítéshez tortadara

Elkészítése:

A piskótát darabokra tépkedjük, és poharakba rakjuk. Meglocsoljuk poharanként 2 cl meggylikőrrel és beletesszük a benne áztatott meggyeket. A gyerekeknek meggybefőtt levével locsoltam és abból vettem ki meggyet.

A pudingport egy tálkában összekeverjük a cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, majd a pudingos masszát beleöntjük és addig főzzük, amíg besűrűsödik.

Rákanalazzuk a piskótára és lehűtjük. Amikor kihűlt, tortadarával díszítjük.

Zászlóval megjelöltem a gyerekekét...:-) 

2014. január 25., szombat

Kuglóf (édesítőszerrel)

Gondoltam sütök egy nagy adag kuglófot, lefagyasztom, hogy a gyerekeknek majd legyen tízóraira meg uzsira, mert nagyon szeretik...hát, még ki sem hűlt, de alig van belőle...úgyhogy fagyasztani már ezt sem kell, ami persze nem baj, hiszen ez azt jelenti, hogy nagyon finom...:-) 

Hozzávalók:

60 dkg liszt
4 dl tej
2 tojás sárgája
2 ek cukor
5 dkg élesztő
30 szem édesítő
1 dl olaj
1 cs. Vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
Csipet só

A kakaós tésztához:

1 ek holland kakaó
5 szem édesítő
Pici víz

Elkészítése:

A tejet két felé öntjük, az egyikbe beletesszük a tojás sárgáját és az összetört édesítőt, a másikba a cukrot, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt.

Az összes hozzávalóval együtt bedagasztjuk, két felé vesszük. Az egyikbe beledagasztjuk a kakaós masszát. Duplájára kelesztjük a két gombócot.

Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk külön-külön a gombócokat, feltekerjük őket és összefonjuk.  Vajjal megkent és zsemlemorzsával megszórt kuglóf formába tesszük.

160 fokos hideg sütőbe tesszük úgy, hogy a sütő aljába egy kis lábosba vizet teszünk. Kb egy óra alatt sül meg.


2014. január 22., szerda

Sütinyalóka

Hamarosan itt van Dorka lányom névnapja, amikor is valamiféle nassolni valót illik vinni az oviba...de mit?? Egy ideje gondolkodom ezen. Mindenképp valami mutatós nyalánkságon törtem a fejem, ami amellett, hogy mutatós, gyerekeknek való és finom..

Amikor számomra újdonságot csinálok, ráadásul alkalomra, szeretek biztosra menni, úgyhogy nem bíztam a véletlenre, ez volt a főpróba..

Biztosra veszem, hogy nem fognak csalódni a gyerekek...

Hozzávalók: (17 db-hoz)

15 dkg darált keksz
5 db babapiskóta szétmorzsolva
15 g kókusz
1 ek holland kakaó
3 dkg margarin
5 ek lekvár
10 dkg olvastott étcsoki
10 ml tej

A belsejébe:

Egy marék fagyasztott meggy
Rum aroma
Fahéjas cukor

A bevonóhoz:

15 dkg olvasztott étcsoki
Tetszőleges dekorcukor
Kókusz
Csokidara

Elkészítése:

A kekszes masszához összekeverjük a hozzávalókat. A meggyet megszórjuk fahéjas cukorral és rum aromával. A masszából dió nagyságú golyókat gyúrunk, mindegyik közepébe teszünk egy szem meggyet. Tálcára tesszük őket, majd a fagyasztóban pihentetjük addig, amíg felolvasztjuk az étcsokit a bevonóhoz. 

Beleszúrjuk a saslik pálcákat a golyókba, és egyenként a csokiba forgatjuk. Mielőtt megdermedne a csoki, dekorcukorral, kókuszreszelékkel vagy tortadarával díszítjük, majd hungarocellbe szúrkáljuk, amíg megdermed a csoki.