2014. március 29., szombat

Gyümölcsös kocka

A kevert tészták kedvelőinek feltétlenül ajánlom, hogy próbálják ki ez a süteményt, amennyiben még nem ismernék...nagyon finom és roppant egyszerűen, gyorsan asztalra varázsolható.

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, mi meggyel szeretjük a legjobban...jó sok meggyel...:-) 

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt
Fél cs.sütőpor
5 tojás
25 dkg cukor
1,5 dl olaj
1,5 dl langyos víz
1 citrom reszelt héja
1 kk vajvanília aroma

A tetejére:

1 kg magozott meggy 

Elkészítése:

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadagoljuk az olajat. Keverőkanállal belekeverjük a vizet is, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végül finoman hozzákeverjük a tojásfehérjék kemény habját.

Sütőpapïrral kibélelt közepes méretű tepsibe öntjük. Rászórjuk a meggyet szép egyenletesen.

200 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni 20 percig, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra és további 30 percig sütjük. Akkor jó, ha már nem hibbog a közepe. Tűpróbával ellenőrizzük.


2014. március 28., péntek

Puncskocka kicsit másképp

Van a környékünkön egy cukrászda, ahol valami csodás puncskockát készítenek. Amióta egyszer régen megkóstoltam náluk, azóta imádom. Készítettem már itthon is, egy másik recept szerint, de most Flóra receptje felkeltette az érdeklődésemet...:-) köszönet a receptért! Szokásomhoz híven ezt is megvariáltam némiképp egy kis egres lekvárral, ez a savanykás lekvár kellemes pikáns ízt adott neki...finom lett...:-) bár kissé nagyra sikerültek azok a kockák, ezért ketté vágtam, így születtek a háromszögek...:-) 

Sajnos nem itthonra készítettem, hanem anyukám névnapi bulijára, így nekünk csak pár szelet maradt, épp, hogy meg tudtuk kóstolni...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

75 dkg liszt
Fél cs. sütőpor
25 dkg margarin
30 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
2 tojás
2 dl tej

A töltelékhez:

1 tésztalap
2 dl tej
5 dkg porcukor
2 cs.vaniliás cukor
2 ek kakaó
2 ek kávé
2 tk rum aroma
6 dkg sárgabarack lekvár
5 dkg margarin

Fél üveg egres lekvár a töltelék tetejére

A tetejére:

20 dkg porcukor
1 kk rum aroma
40 ml meggybefőtt leve

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sütőport, belemorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk a tésztát. 3 részre osztjuk. 3 gáztepsi méretű lapot sodrunk belőlük, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt sütünk meg.

A két szebb tésztalapot félretesszük, a harmadikat egy nagyobb tálban szétmorzsoljuk, forró tejjel nyakon öntjük. A töltelék többi hozzávalójával együtt jól összekeverjük. Ezt a tölteléket a két lap közé töltjük. Az eredeti recept ugyan nem írta, de én megbolondítottam azzal, hogy a töltelék tetejére rákentem egy fél üvegnyi egres lekvárt. Ha nincs otthon, megteszi bármilyen pikáns savanykásabb lekvár is.

A mázhoz a cukrot a rum aromával, majd a meggylével összekeverjük, és a tészta tetejére kenjük. Amikor száradni kezd, bejelöljük a szeleteket. Ha már megszáradt a máz, a bejelölés mentén felszeleteljük a sütit.




2014. március 26., szerda

Csokis piskóta liszt nélkül

Be kell vallanom, nagyot néztem, amikor olvastam ezt a receptet, először azt hittem, valami elírás...soha nem hallottam még róla, hogy ilyet is lehet, bár ez akár az én tudatlanságomnak is betudható, mindenesetre nagyot néztem. Mivel csupa jó véleményt olvastam róla, hát kipróbáltam....

Eredmény: gyönyörű és finom...:-) 

Hozzávalók:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Elkészítése:

A tojást a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd a szélénél belecsorgatjuk az olajat. Óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert kakaót.

Sütőpapírral kibélelt 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.