2015. február 9., hétfő

Nutellával és sajtkrémmel töltött palacsintatorta

Jó ideje foglalkoztat már a palacsintatorta gondolata,de valahogy mindig úgy voltam vele,hogy a nutellás palacsintánál jobbat úgysem tudok csinálni...így aztán mindig letettem róla. Az a megoldás,hogy esetleg nutellával is meg lehetne tölteni azt a tortát,valahogy eszembe se jutott korábban... Nem is értem,miért?

Hozzávalók:

A palacsintához:

45 dkg liszt
2 tojás
6 dl tej
6 dl szóda
1 cs.vaniliás cukor
1 tk cukor
Csipet só

A töltelékhez:


20 dkg nutella
50 dkg natúr sajtkrém
20 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor

A tetejére:

4 dkg csoki
2 tk olaj

Elkészítése:

Bekeverjük az alapanyagokból a palacsinta tésztát. A szokásos palacsintánál vastagabbakat sütünk,én egy palacsintát egy merőkanál tésztából sütöttem. Ebből a mennyiségből így 15 db palacsinta lesz.

A sajtkrémet összekeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral. Bő 3 evőkanálnyit elveszünk belőle és fellazítjuk vele a nutellát.  Ezzel a két krémmel felváltva kenjük le a palacsintákat.





Felolvasztjuk a csokit,belekeverjük az olajat,rácsorgatjuk a torta tetejére.

2015. február 1., vasárnap

Madártejes mákosguba torta

Ez az a fajta sütemény,amit még a mákot nem kedvelő nagylányom is imád...tudnék róla ódákat is zengeni,de azt hiszem,felesleges...aki megkóstolta, nagyon szereti, aki pedig még nem, annak muszáj!😁

A másik lényeges dolog, hogy pofon egyszerűen elkészíthető, nem szükséges hozzá különösebb tudomány és nagyon mutatós kis desszert.😉



Hozzávalók:

A gubához:

7 kifli
7,5 dl tej(+2 ek cukor)
1,5 dl mák
1,5 dl cukor

2 ek szilvalekvár

A krémhez:

1 cs.vaniliás puding
3 ek cukor
1 cs.vaniliás cukor
3 tojás
2,5 dl tej
5 dkg margarin

A tetejére:

4 dl tejszín
2 ek cukor
1 cs.zselatin fix

Elkészítése:

A kifliket karikára vágjuk,forró cukros tejjel leforrázzuk. Egy bögrében kimérjük a mákot és a cukrot és ledaráljuk,ráöntjük a leforrázott kiflikarikákra és jól összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű kapcsos tortaformába nyomkodjuk és 200 fokra előmelegített sütőben kb negyed órát sütjük.

A sütőből kivéve lekenjük a tetejét lekvárral és félretesszük,amíg hűl. Közben elkészítjük a krémet.

A pudingport,a cukrot,a vaniliás cukrot,1 egész tojást és 2 tojás sárgáját csomómentesre keverünk,felöntjük a tej egy részével. Folyamatos kevergetés mellett közepes lángon felfőzzük,apránként hozzáadjuk a maradék tejet. Amikor jó sűrű,levesszük a tűzről és még amíg forró,belekeverjük a margarint és a 2 tojásfehérje felvert habját óvatosan beleforgatjuk.

Amikor a guba kihűlt, rákenjük a krémet.

A tejszínt a cukorral felverjük,ha elég kemény, mehet bele a zselatin fix. Evőkanállal rákanalazzuk a torta tetejére.






2015. január 25., vasárnap

Köhögés elleni szirup házilag

A neten böngészgetve jött velem szembe egy recept köhögés elleni cukorka elkészítéséről,kíváncsiságból rákattintottam és felkeltette a figyelmemet...minden hozzávaló volt itthon, nem tűnt nehéznek sem, így gondoltam teszek egy próbát,hátha beválik.

Annyit változtattam az összetevőkön,hogy kristálycukor helyett gyümölcscukrot használtam,illetve kevesebb ideig főztem,hogy csak szirup legyen belőle, tekintettel arra,hogy Botika még pici a cukorkához. A véleményétől kicsit tartottam ugyan, mert az újdonságokat nehezen fogadja el. Sajnos gyakran köhög,a köptetővel pedig konkrétan szembe köpött. 

Amikor elkészült, megkóstoltattam a gyerekekkel és óriási siker volt. 

Hozzávalók:

1 bögre gyümölcscukor
1/4 bögre víz
5 szelet citrom
1 ek méz
1/2 tk őrölt szegfűszeg
Kis darab friss gyömbér reszelve

Elkészítése:

Egy nyeles lábosba öntsük bele a gyümölcscukrot, a vizet, a citromkarikákat,a mézet,szegfűszeget és a reszelt gyömbért. (A méz baktériumölő, a szegfűszegnek antiszeptikus hatása van és sok benne az antioxidáns is.)

Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük,amíg felforr és elkezd sűrűsödni. 

Ekkor levesszük a tűzről és állni hagyjuk, amíg langyos lesz. Közben néha megkevergetjük. Egyre sűrűbb lesz.

Amikor kihűlt kis üvegbe öntjük.