2016. június 25., szombat

Maglisztes rudacskák

A múlt heti magos rudacskák hatalmas sikerén felbuzdulva ma gondoltam egy nagyot, és átvariáltam csöppet a receptet, a Norbi liszt majdnem teljes mennyiségèt kiváltottam maglisztekkel, így még kevesebb lett a szénhidrát tartalma....és  Dorkám szerint még a múlt hetinél is finomabb lett, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint, hogy melegében elpusztítottuk  mind a 3 tepsivel. Bár őszintén szólva azért voltak kétségeim, mert ahogy belecsippantottam a nyers tésztába, nagyon nem ízlett. Akkor nyugodtam meg, amikor kisült az első adag...😊

Hozzávalók:

50 g rozsliszt
50 g napraforgómag liszt
50 g tökmag liszt
85 g zabpehely liszt
250 g túró
1 dl tejszín
150 g reszelt sajt
1 tojás sárgája
1 tk sütőpor
1 tk só
1 tk őrölt bors
75 g margarin

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálba tesszük, és a robotgép dagasztó karjával egyenletesen összekeverjük. Gombócot gyúrunk belőle, kicsit ragadós lesz, ez normális, folpackkal takarjuk le és tegyük hűtőbe pár órára.

A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkára tesszük és 4-5 mm vastagra sodorjuk. Tetejét lekenjük tojással, megszórjuk lenmaggal, és derelye vágóval 1x10 cm-s rudakra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt 
megsütjük.


2016. június 18., szombat

Magos rudacskák

Tőlem szokatlanul viszonylag régen sütöttem. Valahogy nem volt hozzá kedvem, meg aztán ötlet se volt, mit. Ma viszont sütni akartam...olyat, amit este is büntetlenül rágcsálhatok...kicsit félve kezdtem neki, mert még nem csináltam korábban, tartottam tőle, hogy a kukában landol....

Aztán, ahogy az első adag kisült, kitettem a teraszra hűlni... Mire elpakoltam a konyhába, a gyerekek elpusztították mindet....hatalmas sikere volt, hihetetlenül finom...😊



Hozzávalók:

150 g Norbi liszt
85 g zabpehely liszt
150 g reszelt sajt
250 g túró ( én most 180 g-ot tettem bele, ennyi volt itthon)
1 dl tejszín
1 tojássárgája
1 tk sütőpor
1 tk só
75 g vaj

Elkészítése:

A hozzávalókat egy tálba tesszük, kézzel kicsit összedolgozzuk, majd a robotgép dagasztó karjával keverjük, amíg egynemű lesz a tészta. Ekkor gombócot gyúrunk belőle, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük néhány órát.

Ennek leteltével a sütőt 180 fokra kapcsoljuk. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk a tésztát 2-3 mm vastagra, lekenjük tojással, megszórjuk magokkal, majd derelyevágóval 1 cm széles és kb 5 cm hosszú rudacskákat vágunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 10 percet sütjük.


2016. május 9., hétfő

Zabkeksz

Kérdeztem a gyerekeket, hogy mit süssek, erre a kisfiam azt mondta: "keszket"...ebben aztán nagy egyetértés született, így nem is volt kérdés többé, hogy keksz lesz vagy nem, inkább a milyenen agyaltam, mert boltba menni nem volt időm, így aztán azokból az alapanyagokból kellett gazdálkodni, ami itthon volt....ezért ma zabkekszet kaptak.😊

Hozzávalók:

20 dkg zabpehely
10 dkg rozsliszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 marék durva darabokra tört kesudió
1 marék csokilencse
2 ek nádcukor
5 ek méz
1 tojás
10 dkg puha margarin
Díszítésnek jégcukor

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a többit is hozzáasjuk és összegyúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 5-6 cm távolságra diónyi gombócokat sorakoztatunk belőle. Sütipecséttel vagy pohárral kilapítjuk. Tetejére jégcukrot szórunk.

170 fokra előmelegített sütőben kb 10 percik sütjük.