2016. július 19., kedd

Sajtos-hagymás pogácsa

Pogácsára vágytam...elkezdtem hát nézegetni a receptjeimet, hogy milyet is süssek. Találtam egy olyan bejegyzést köztük, ami csak vázlatban volt meg, és csak a hozzávalókat írtam bele, alá pedig csak annyit: hajtogatni....hmmm...néztem a dátumot, több mint két éve írtam be, ha jól emlékszem, valami tv műsorban láttam, és gondoltam, ennyiből majd biztos tudni fogom....hát nem...mert jól elfelejtettem, viszont van annyi rutinom, hogy ennyi infoból is össze tudjak dobni valami finomat...nekiálltam hát...tettem hozzá még ezt-azt és így lett a tuti...😜


Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
2 tojás sárgája
1 dl tej
Pici cukor
5 dkg élesztő
3 púpos ek krémsajt( tejfölt írt a recept, de nekem ez volt itthon)
1 kis fej vöröshagyma
15 dkg túró
1 tojás a lekenéshez

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, majd mehet bele a só, reszelt sajt, tojás sárgája és a cukrozott tejben felfuttatott élesztő. Annyi krémsajtot tettem bele, amennyitől összeállt, ez nálam 3 púpozott evőkanál volt.

Jó fél órát pihentetjük, közben kockára vágjuk a hagymát, megforgatjuk némi lisztben, és forró olajban megpirítjuk. Amíg kel a tésztánk, kis tálkába tesszük.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, ha megkelt, rászórjuk a túrót és a pirított hagymát, majd hajtogatjuj. Alultól a feléig, felülről ráhajtjuk, hogy takarja, jobbról a feléig, majd balról, hogy takarja. Pihentetjük 10 percet, majd kisodorjuk, és ismét hajtogatjuk. 4-szer ismételjük.

Ujjnyi vastagra sodorjuk, tetejét lekenjük tojással, késsel berácsozzuk a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.


2016. július 15., péntek

Malac wellness torta

....Dorka 9. szülinapjára készült...picikém kívánsága csokitorta volt, ez most épp kapóra jött, mert olyan régen akartam már kipróbálni ezt a malackás tortát...a krém az már saját ötlet.😊



Hozzávalók:

A tésztához:

2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
1 kk sütőpor
2 ek víz
2 ek olaj

Ez a mennyiség egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma egy lapja. Kettőt sütünk belőle.

A csokis krémhez:

2 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
6 dl tej
20 dkg csoki
10 dkg margarin
1 dl habtejszín
1 tk rum aroma

A karamelles krémhez:

1 cs.vaniliás pudingpor
6 ek cukor
3 dl tejszín
5 dkg margarin
1/2 dl tejszín

A tetejére:

8 dkg étcsoki
10 ml étolaj

A díszítéshez:

11 db kitkat csoki
Kb 5 dkg marcipán
Piros ételfesték

Elkészítése:

Először a malackákat készítjük el. A marcipán masszához pár csepp ételfestéket adunk és addig gyúrjuk, amíg szép rózsaszín lesz. Megformázzuk a malacokat, és egy tányéron pihentetjük őket, amíg elkészül a torta.



A tésztához a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan belekeverjük a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amíg hűl, elkészítjük a krémeket. A csokishoz a pudingporokat összekeverjük a cukorral, és egy kevés tejjel. A maradék tejbe beletördeljük a csokit, és felforraljuk. Amikor forr, belekeverjük a pudingos masszát és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint és óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínt.

A karamelles krémhez a pudingport kikeverjük kevès tejjel. A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a maradék tejjel. Ha forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. Ha kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint, majd óvatosan a tejszínt.

A lapokat félbe vágjuk. Az alsóra kenjük a csokis krém1/3-át, rátesszük a második lapot. Erre jön a karamelles krèm. Majd a harmadik lap, majd a maradék csokis krém 2/3-a. Erre tesszük rá a negyedik lapot.

A megmaradt csokis krémmel körbekenjük a tortát. Kerítésnek jön köré a 11 db kitkat csoki, amit selyemszalaggal rögzítünk.

Gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal, rákenjük a tortára. Ebbe jönnek a wellnesselő kismalackák...😜


2016. július 11., hétfő

Kinder paradiso

Aki szereti a bolti változatát, feltétlenül próbálja ki, imádni fogja...pont olyan, mint az üzletekben árulnak csak gazdaságosabb...de vigyázat! Nagyon gyorsan fogy!😜

Hozzávalók:

 A tésztához:

4 tojás
10 dkg liszt
10 dkg étkezési keményítő
15 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
Csipet só
10 dkg margarin
1/2 cs. sütőpor

A krémhez:

2,5 dl tej
2 dl habtejszín
6 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
Csipet só
3 dkg liszt
1/2 citrom reszelt héja
1 tk jamaikai rum aroma
1 cs. zselatin fix

Tetejére:

Porcukor

Elkészítése:

Először a főtt krémet készítjük el, az sem baj, ha előző este. A lisztet és a cukrot fél dl tejjel csomómentesre keverünk, a maradék tejet felforraljuk és amikor forr, hozzáöntjük és állandó kevergetés mellett 1-2 perc alatt sűrűre főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tésztát. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat, majd lassan az összes többi hozzávalót. A végén óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék felvert habját.

Sütőpapírral bélelt 23x35-ös tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

A krémhez hozzákeverjük a tejszínen és a zselatin fixen kívül a többi hozzávalót. Felverjük a habtejszínt, óvatosan beleforgatjuk. Végül belekeverjük a zselatin fixet.

A kihűlt tésztalapot félbevágjuk, megtöltjük a krémmel. Tetejére vastagon porcukrot szórunk.