2016. augusztus 9., kedd

Rákóczi túrós

Kedvenc sütieim egyike...amikor Dorkát vártam, nem nagyon egettem édességet, egyfolytában erre a sütire vágytam. Akkor azt mondtam, amint megszületik, első utam a babakocsival a cukrászdába fog vezetni, Rákóczi túróst enni. Így is lett...😊

Hozzávalók:

A linzerhez:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 cs.sütőpor
1 cs.vaniliás cukor
1 tojás sárgája
Reszelt citromhéj ízlés szerint

A túrós töltelékhez:

50 dkg túró
3 ek búzadara
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
Reszelt citromhéj ízlés szerint

Baracklelvár

A tojáshabhoz:

4 tojásfehérje
30 dkg cukor

Elkészítése:

A linzerhez a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, kisodorjuk gáztepsi méretűre.  Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 200 fokra előmelegített sütőben kb 10 percet sütjük.

Ez az idő pont elég arra, hogy elkészítsük a túró tölteléket. A túrót a búzadarával, tojássárgájával, cukorral és vaniliás cukorral összekeverjük. A tésztát kivesszük a sütőből, megkenjük barack lekvárral, majd rákenjük a túrós tölteléket. Visszavesszük a sütő hőfokát 150 fokra, és visszatesszük sülni, amíg elkészül a hab.

20 dkg cukrot kevés vízzel sűrű sziruppá főzünk, úgy, hogy a cukor gyöngyözzön, közben kevergetni nem szabad. A maradék cukrot a tojásfehérjékkel kemény habbá verünk, ha felverődött, közben hozzácsurgatjuk a még forró szirupot, ezzel együtt kemény habbá verjük.

Visszavesszük a sütő hőfokát 80-100 fokra, egyenletesen rákenjük a túróra a tojáshabot, villával hullámokat teszünk a tetejére, majd visszatesszük a sütőbe 15 percre. 


2016. augusztus 8., hétfő

Jegesmaci torta

...epres joghurtos ízben, Botici 4. szülinapjára....mintha tegnap lett volna, hogy született és már a negyedik tortáját sütöttem. Hihetetlenül röpül az idő. Kérdeztem picikémet, hogy milyen tortár szeretne, és ahányszor beszéltünk róla, mindig mást mondott. Nem nagyon tudtunk dűlőre jutni, így én döntöttem...😋
 


Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
Fél cs. sütőpor

A krémhez:

4 dl epres joghurt
2 dl hulala
5 ek porcukor
1 cs. zselatin fix 

A tetejére:

2 dl hulala
Marcipán

Elkészítése:

 4 tojásból piskótát készítünk. Atojásokat a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, belisztezett félgömb formába öntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

Amíg kihűl elkészítjük a krémet. A joghurtot egy tálba öntjük, belekanalazzuk a cukrot, majd a felvert hulalát, végül belekeverjük a zselatin fixet. 

A piskótát 3 részre vágjuk, megtöltjük a krémmel. A tetejét lekenjük felvert hulalával. Rátesszük az előzőleg elkészített marcipán maci szemeket, orrot, szájat és a nyelvet.


2016. július 31., vasárnap

Töltött leveles

A napokban láttam erről egy videot a facebookon, egyszerűnek tűnt és nagyon mutatós...kedvet kaptam. Nem teljesen ugyanúgy készítettem el, menet közben derült ki, hogy csak 4 db virsli van itthon....viszont, találtam mini debrecenit a fagyasztóban, így megmenekült a vacsoránk...😀

Mindenesetre a mi verziónk szuper finom lett, nagy siker volt, el is fogyott az utolsó morzsáig.



Hozzávalók:

50 dkg fagyasztott leveles tészta
4 virsli
6 mini debreceni
2 kisebb fej vöröshagyma + pici liszt
Reszelt sajt
1 tojás a kenéshez

Tetejére:

Lenmag

Elkészítése:

A karikára vágott vöröshagymát megforgatjuk pici lesztben, és forró olajban barnára sütjük.

A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kb 40x 30-as téglalappá sodorjuk. A közepére egymás mellé tesszük a virsliket, rászórjuk a hagyma felét, tetszés szerint sajtot, majd rápakoljuk szép sorban a debreceniket. Ezekre jön a hagyma másik fele, majd még egy adag reszelt sajt.

A széleit kb 2 cm széles csíkokra vágjuk, majd keresztbe egymásra hajtogatjuk. Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk lenmaggal.

200 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percet sütjük.