2013. október 13., vasárnap

Tejszínes citromtorta

A nagymamám szülinapjára készült ez a tejszínes citromtorta. Több okból is szeretem...az egyik, hogy nagyon könnyű, üdítő a krémje, a másik, hogy hihetetlenül gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és nem utolsó sorban nagyon finom...a siker garantált vele, mellényúlni nem lehet...:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
2 ek cukor
2 ek liszt
1/2 cs.sütőpor

A krémhez:

5 dl 20%-os tejföl
5 dl tejszín/ én hulalát használtam/
2 db nagyobb citrom
130 g cukor
14 db babapiskóta
1,5 g zselatin

A díszítéshez:

Tejszínhab
Citrom
Citromfű levél
Olvasztott csoki

Elkészítése:


2 tojásból piskótát sütünk egy 26 cm átmérőjű tortaformában. Miután kihűlt, visszatesszük a tortaformába. Ezután elkészítjük a krémet.

A tejfölt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaniliás cukrot, és a citromok reszelt héját. Jól elkeverjük. 

A zselatint kevés vízben beáztatjuk, majd mikróban felforrósítjuk. Amikor visszahűlt langyosra, hozzákeverjük a citromos krémhez.

A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a krémhez keverjük, hogy a hab ne törjön össze.

Az így elkészült krémet megfelezzük. Egyik felét a piskótára kenjük. A krém tetejét kirakjuk babapiskótával, majd erre jön a krém második fele.


Fóliával lefedve egy éjszakára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezalatt az idő alatt a babapiskóta megpuhul, a zselatin megköt. Levehetjük róla a tortaforma karimáját, és tejszínhabbal, citrommal, citromfű levelekkel, olvasztott csokival díszítjük.



2013. október 9., szerda

Pizza

Nagyon sokáig nem szerettem a házi pizzát, valahogy nem volt az igazi...olyan, mint amilyennek én szeretném...vékony, ropogós tésztával. Aztán történt egyszer, hogy pizza vacsira voltunk hivatalosak...már előre tartottam tőle, hogyan is fogom palástolni, hogy ez sem az igazi, amikor is hatalmas meglepetés ért, konkrétan leesett az állam...álmaim pizzája volt a tányéromon...minden stimmelt, aminek kell...így kihasználva az alkalmat, hogy ott a szakácsnő, feltettem a kérdést: Honnan a recept?Az igazi döbbenet azonban csak ezután ért...azt a választ kaptam, hogy az én könyvemből...

Alig akartam hinni a fülemnek...fogalmam nem volt éveken keresztül, hogy mekkora kincs lapul a könyvespolcomon...:-)  Azóta csak ebből a tésztából sütöm a pizzát, és kivétel nélkül mindig viharos sikert aratok vele...:-) 

A tészta hozzávalóit, és elkészítését a pizzakenyér bejegyzésemben már leírtam korábban, de itt is leírom még egyszer, mert igaz, hogy a tészta ugyanaz, de azért mégsem...:-) 

Hozzávalók:

400 g liszt
100 g búzadara
1 csapott ek só
1 csapott ek cukor
325 ml langyos víz
1 tasak élesztő por

A paradicsom szószhoz:

1 kicsi konzerv sürített paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2 tk oliva olaj
Pizza fűszer ízlés szerint
40 ml víz
Só, bors ízlés szerint

A feltéthez:

Ízlés szerint, ki mit szeret :-) 

Szalámi
Tojás
Pepperoni
Hagyma
Paprika 
Sajt
Oliva bogyó
Paradicsom
...

Elkészítése:

Legelőször elkészítjük a paradicsom szószt, összekeverjük a hozzávalóit jő alaposan, majd hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A langyos cukros vízben felfuttatjuk az èlesztőt, majd a tészta többi alapanyagával együtt alaposan kidolgozzuk...

Ha frissen készítjük, akkor 15 percet pihentetjük.(Ha nem frissen, akkor fóliával letakarva 2-3 napig eláll a hűtőben)

4 gombócot formàzunk belőle. A gombócokat egyenként tepsi méretűre nyújtjuk (nagy gáztepsi), majd oliva olajjal lekent tepsibe tesszük. A tésztát lekenjük a paradicsom szósszal, majd mehet rá a feltét...:-)

250 fokra felmelegített sütőben  kb 7 perc alatt pirosra sütjük.




















2013. október 7., hétfő

Fügés müzli szelet (cukormentes)

A múltkor bevásároltam mindenféle magokat, hogy egészséges magos barna kenyereket fogok sütni, ami ment is egy darabig, csak aztán sajnos hétvégekre korlátozódott a kenyérsütés...

Így hát itt volt ez a sok mag, amiket vettem, elkezdtem gondolkodni, mit is kezdjek vele? Arra jutottam, hogy ezúttal megpróbálkozom egy egészségesebb desszertel...Eszembe jutott a müzli szelet...amit a boltokban árulnak, nagyon finom, viszont ha jobban szemügyre vesszük, és megnézzük mit is tartalmaz, hamar megváltozhat a véleményünk...körülnéztem itthon, hogy mik azok, amik felhasználhatók, egy finom, és egészségesebb desszerthez...így született meg ez a teljesen cukormentes finomság...




Hozzávalók:

4 ek napraforgómag
5 ek zabpehely
4 ek kókuszreszelék
3 ek szezámmag
1 ek lenmag
1 ek őrölt lenmag
1 ek mandula
6 db füge
1 ek juharszirup /mézzel helyettesíthető/
1 tábla diabetikus csokoládé

Elkészítése:

A napraforgómagot serpenyőben megpirítjuk, majd sodrófával összetörjük. A lenmagot és a szezámmagot is megpirítjuk. A mandulát apróra daraboljuk. A csokoládéból 8 kockát apróra vágunk.

Az összes magot és a feldarabolt csokit egy tálba öntjük, hozzáadjuk a fügét, és a juharszirupot és összegyúrjuk a masszát.

Egy tálcára sütőpapírt teszünk és 1,5 cm vastagon egyenletesen belesimítjuk a müzli keveréket...



A maradék csokoládét felolvasszuk, és egyenletesen rákenjük a müzli tetejére. Negyed órára hűtőbe tesszük, majd ha megdermedt kicsit, szeletekre vágjuk, és visszatesszük a hűtőbe egy-két órára.