2013. november 4., hétfő

Sült sütőtök

Végre itt a sütőtök szezonja!!! A gyerekeim és jómagam legnagyobb örömére, bár túl sok nekünk felnőtteknek nem szokott jutni, de hát ugye azt is öröm nézni, ahogy ők ketten ráröpülnek!:-) 

Nagyon változatosan elkészíthető, bár az igazat megvallva mi leragadtunk a sima sütési változatánál, ennek leginkább az az oka, hogy nincs ideje megvárni az egyéb módon történő feldolgozását, de persze ami késik, nem múlik, szokták volt mondani...egyszer majd oda is eljutunk...:-) 

Addig is maradunk a sült változatánál...elkészítése rém egyszerű, nem igényel nagy tudást, ami a lényege, az a fűszerezés...én most ezt az egy tököcskét három féleképpen készítettem...



No, de kezdjük előről...először is, mossuk meg jól a tököt, majd daraboljuk fel méretétől függően...nekem most 9 darabka lett belőle. Magházát kaparjuk ki, de  a magokra vigyázzunk, mert arra még szükség lesz... 

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk fel a szeleteket.
Most következik az ízesítés...mivel a gyerekek miatt kissé
meg van kötve a kezem az ízesítést illetően, ők ugyanis 
édesen szeretik, így hármat simán csak cukrozok..




Korábban említettem, hogy a kikapart magokat tegyük el...
nos most elővesszük, és rászórjuk vissza a tökre...a sütés
alatt szépen azok is megsülnek, és valami isteni finom pirított
tökmag lesz a végeredmény...




Végül a harmadik ízesítés nálam ma a rozmaring volt....
a kertből szedtem 3 kisebb szálat, és nemes
egyszerűséggel a tök tetejére tettem...és már mehet is a sütőbe...:)






Emellett nagyon finom, és jól harmonizál a tökkel a kakukkfű, a fokhagyma és a bors is, én ma ezeket kihagytam, de érdemes megpróbálni, megéri...:)


2013. november 2., szombat

Szilvás rétes csökkentett energia-, és szénhidrát tartalommal

Szerencsére az idén bőséges volt a szilva termés, így bőven jutott belőle a fagyasztóba is. Így aztán most úgy gondoltam, megpróbálkozom belőle rétest sütni...ami nem volt egy rossz ötlet, mert valami óriási lett...:-) 

Ebből a mennyiségből 1 rúd lesz.

Hozzávalók:

1 csomag réteslap
50 dkg szilva ( ezúttal egyenest a fagyról)
10 szem édesítő tabletta
2 ek cukor
1 zacskó tejszín ízű pudingpor ( vaniliás is jó)
Rum aroma
Fahéj
Citromlé
Olaj
Tejföl a rétes lekenéséhez

Elkészítése:

A szilvát még fagyosan lábosba tesszük, és alacsony lángon főzni kezdjük, amíg levet enged. Ekkor beletesszük az édesítőt, fahéjat, rum aromát és puhára főzzük. Amikor megpuhult, beleöntjük a pudingport, folyamatosan kevergetve közepes lángon főzzük 5-10 percig, majd mehet bele a cukor is. Majd egy löttyintés citromlé...lehűtjük.

Két réteslapot egymásra teszünk, lekenjük olajjal, ráöntjük a tölteléket, feltekerjük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, lekenjük olajjal, rátesszük a rúd rétest. Lekenjük tejföllel.

200 fokra felmelegített sütőben pirulásig sütjük.


2013. október 31., csütörtök

Parasztos krumplis pogácsa

Mindig is ez volt a kedvenc pogácsám, és valószínüleg az is fog maradni...egyszerű, és nagyszerű...túl sok alapanyag sem kell hozzá, és nagyon gyorsan kész...

Akár levesek, egytálételek mellé, vagy csak magában is kiváló, a világ legjobb pogija...

Hozzávalók:

70 dkg krumpli
25 dkg liszt
2 púpos ek sertés zsír
3 púpos tk só /ízlés szerint több-kevesebb/

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Fontos, hogy jó sós legyen a víz, hogy a krumpli átvegye azt, különben sótlan lesz a pogi. Ha megpuhult, leszűrjük, még forrón krumplinyomóval áttörjük. Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, ha nem, még pótolható. Beletesszük a zsírt és a lisztet, és összegyúrjuk. Jól gyúrható, viszonylag puha tésztát kell kapnunk. Nem szabad keményre gyúrni, mert akkor nem lesz jó.

Kb 1-1,5 cm vastagra sodorjuk, pogácsa szaggatóval mintázzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokos sütőben sütjük kb 20 percig, aztán kivesszük, és egyenként megfordítjuk őket. További 15 perc alatt az alját is pirosra sütjük.