2013. december 24., kedd

Boldog Karácsonyt!

Minden Kedves Látogatómnak 
Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok!


2013. december 23., hétfő

Az én karácsonyi beiglim

Egy nagyon régi újságból vágta ki anyukám ezt a receptet, amit azóta sütök, amióta családom van...előtte valahogy sosem szerettem annyira ezt a süteményt, mert valahogy nem volt jó egyik sem. Vagy a tésztája volt vastag, vagy a tölteléke mászkos. De ezzel megtaláltam a számomra tökéletes változatot, főleg, miután a tölteléket a saját ízlésemre módosítottam.:-) 

Nálunk idén csak diós készül, így az itteni mennyiség duplájával dolgozok. A mákosat rajtam kívül senki nem szereti, így magamért nem készítek, elvégre a diós is isteni. Azért leírom a mákos töltelékemet is, hátha valaki kedvet kap hozzá...:-) 

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
2 dkg cukor
Csipet só

A diós töltelékhez:

20 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 cs. Vaniliás cukor
50 ml tej (elmaradhat)

A mákos töltelékhez:

20 dkg darált mák
20 dkg cukor
Fél citrom reszelt héja
1,5 dl tej

A tetejére:

1 tojás

Elkészítése:

A tésztát megelőző nap készítjük el. A margarint a liszttel összekeverjük és jó alaposan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együt összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük másnapig.

A töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral.

A tésztát négy részte osztjuk, majd lisztezett gyúródeszkán jó vékonyre sodorjuk. A diótöltelék felét ráöntjük, szépen elegyengetjük, majd rálocsoljuk a tej felét. A széleit behajtogatjuk, hogy a töltelék ne menjen ki, amikor feltekerjük. A másikal, illetve a mákossal is ugyanígy járunk el.


Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük tojás sárgájával. Megvárjuk
amíg megszárad. Ekkor még átkenjük a tojás fehérjével. A tetejüket megböködjük fogpiszkálóval.

200 fokos sütőben kb 15 percig sütjük, majd a hőfokot 180-ra visszavéve még további 25 percig.









2013. december 22., vasárnap

Öregtésztás-kovászos fehér kenyér

Tegnap pizza volt a vacsi, de a szokásos négy tepsi helyett csak hármat sütöttünk ki, a maradék negyed tészta a hűtőbe került, hogy majd megsütöm ma...de aztán úgy gondoltam, inkább felhasználom a kenyérhez öregtészta gyanánt. A pizza alaptêsztát a szokásos módon készítettem el, annyi különbséggel, hogy a porélesztő helyett frisset használtam, a mennyisége amúgy ugyanannyi volt. A receptet ITT találjátok. Ennek a mennyiségnek az 1/4-e került a kenyértésztába.

Hozzávalók:

A kovászhoz:

13 dkg BL55 liszt
125 ml langyos víz
2 dkg friss élesztő
20 dkg aktív kovász

A  tésztához:

50 dkg BL55 liszt
2 tk só
Csipet aszkorbinsav
2 dl langyos víz
20 dkg öregtészta
A kovász

Elkészítése:

Reggel elkészítjük a kovászt. A hozzávalókat fakanállal jó alaposan összekeverjük, majd konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten délutánig pihentetjük. Folyósabb állagú lesz, délutánra jó sok buborékkal...:-) 

Délután kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az aszkorbinsavat, az öregtésztát és a kovászt, majd hozzáöntjük a vizet és addig dagasztjuk, amíg egy sima ruganyos tésztát kapunk. Pihentetjük 15 percig. Ismét dagasztjuk jó 10 percet, addigra könnyű rugalmas lesz az állaga.

Lisztezett gyúródeszkán formázzuk, majd sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük, duplájára kelesztjük egy óra alatt.

A kelesztési idő felénél bevágjuk a tetejét pengével. Amikor megkelt, sütőzsákba vizet spriccelünk, majd a kenyér tetejét is lepermetezzük. Lezárjuk a zsákot. 220 fokra előmelegített sütőben egy órát sütjük.

Sütőből kivéve rácsra tesszük, lepermetezzük vízzel.