Egy nagyon régi újságból vágta ki anyukám ezt a receptet, amit azóta sütök, amióta családom van...előtte valahogy sosem szerettem annyira ezt a süteményt, mert valahogy nem volt jó egyik sem. Vagy a tésztája volt vastag, vagy a tölteléke mászkos. De ezzel megtaláltam a számomra tökéletes változatot, főleg, miután a tölteléket a saját ízlésemre módosítottam.:-)
Nálunk idén csak diós készül, így az itteni mennyiség duplájával dolgozok. A mákosat rajtam kívül senki nem szereti, így magamért nem készítek, elvégre a diós is isteni. Azért leírom a mákos töltelékemet is, hátha valaki kedvet kap hozzá...:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
2 dkg cukor
Csipet só
A diós töltelékhez:
20 dkg darált dió
20 dkg cukor
1 cs. Vaniliás cukor
50 ml tej (elmaradhat)
A mákos töltelékhez:
20 dkg darált mák
20 dkg cukor
Fél citrom reszelt héja
1,5 dl tej
A tetejére:
1 tojás
Elkészítése:
A tésztát megelőző nap készítjük el. A margarint a liszttel összekeverjük és jó alaposan elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együt összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük másnapig.
A töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral és a vaniliás cukorral.
A tésztát négy részte osztjuk, majd lisztezett gyúródeszkán jó vékonyre sodorjuk. A diótöltelék felét ráöntjük, szépen elegyengetjük, majd rálocsoljuk a tej felét. A széleit behajtogatjuk, hogy a töltelék ne menjen ki, amikor feltekerjük. A másikal, illetve a mákossal is ugyanígy járunk el.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket megkenjük tojás sárgájával. Megvárjuk
amíg megszárad. Ekkor még átkenjük a tojás fehérjével. A tetejüket megböködjük fogpiszkálóval.
amíg megszárad. Ekkor még átkenjük a tojás fehérjével. A tetejüket megböködjük fogpiszkálóval.
KOSZONOM A SOK JO SUTI RECEPTEKET VAN MELY NEKEM IS MEG VAN DE JO VALAMI UJAKAT IS UJRA KOSZONOM!
VálaszTörlésEz nálunk minden évben nagy siker! 😁
VálaszTörlés