2013. december 1., vasárnap

Félbarna kenyér csökkentett szénhidrát tartalommal

Nagyon szeretem a barna-, félbarna-, rozsos kenyereket, általában graham és teljes kiőrlésű liszttel sütöm az ilyen kenyereimet.

Tartok azonban itthon Norbi update 1-es lisztkeveréket, azt a fajtát, amit egy kilós kiszerelésben árulnak. Ezt eddig kizárólag gyufa tészta gyúrására használtam, most viszont arra gondoltam, kipróbálom vele a kenyeret...és hihetetlenül finom, ropogós a héja, könnyű lyukacsos a belezete, az íze pedig....hmmmm isteni...:-) 

Hozzávalók:

40 dkg BL55 liszt
10 dkg Norbi update 1 liszt
2 tk só
25 dkg kovász
2 dkg élesztő
70 ml langyos tej
230 ml langyos víz

Elkészítése:

Sütés előtti este kimérjük a liszteket, összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a kovászt és belemorzsoljuk az élesztőt.Ujjunkkal kicsit megkutyuljuk, majd konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk reggelig.

Másnap reggel mehet bele a só, víz és a tej. Nem túl kemény, inkább lazább tésztát kell kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd negyed órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk, majd lisztezett gyúródeszkán formázzuk. Sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiban duplájára kelesztjük kb egy óra alatt.

Félidőben pengével bevágjuk. Amikor megkelt, lepermetezzük a kenyér és a jénai tetejét és 230 fokos sütőben 45 percig fedővel, majd 15 percig anélkül sütjük.

Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácson hűtjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése