2013. december 4., szerda

Bukta házi szilvalekvárral

Ma reggel, amikor közvéleményt-kutattam a család körében, hogy mi legyen az ebéd, végre használható ötlettel állatak elő...:-)  Szilvalekváros bukta volt a kívánság. Idejét nem tudom, mikor volt nálunk bukta a kaja, úgyhogy örültem is az ötletnek..:-) Annyi kikötést fűztek hozzá, hogy kis méretűek legyenek....hát, többé-kevésbé sikerült is.:-)  

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dl langyos cukros tej
2 ek cukor
Csipet só
3 dkg élesztő
1 tojás +1 a kenéshez
3 dkg margarin
Fél citrom reszelt héja
1 üveg szilvalekvár

Elkészítése:

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a margarin kivételével a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk. Lágy, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. A margarint a dagasztás vége felé adagoljuk hozzá mégpedig úgy, hogy a dagasztó tál oldalára kenjük, és így dolgozzuk hozzá. Konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra sodorjuk. 5x5 cm-s négyzetekre vágjuk, amiket aztán jól megpakolunk lekvárral. Összetekerjük, majd sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe sorakoztatjuk úgy,hogy összeérjenek. Fontos, hogy a tepsit a végére telelegyen a buktákkal. Letakarjuk konyharuhával és további fél órát pihentetjük.

Lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percet sütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése