2015. március 27., péntek

Vizes-olajos piskóta

Nagyon szeretem ezt a piskótát, mert nem száraz, nem morzsálódik, egyszerű. Korábban kakaósan sütöttem, de az nem minden tortához megfelelő, így most elkészítettem ennek a sima változatát is.

Hozzávalók:

4 tojás
16 dkg cukor
16  dkg liszt
1 tk sütőpor
4 ek olaj
4 ek víz

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A cukrot a tojásokkal habosra keverjük.(nem választjuk szét a sárgáját és a fehérjét). Belecsurgatjuk a vizet és az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük és 35-40 percet sütjük. A sütés ideje sütőfüggő is valamelyesi, így érdemes tűpróbát tartani.


2015. március 22., vasárnap

Lusta asszony rétese

Sok helyen találkoztam ennek a süteménynek a receptjével és ahány henyen,annyiféleképpen készítették. Egy dolog biztosan közös bennük, mégpedig az, hogy végtelenül egyszerűen elkészíthető, szinte csak bele kell szórni a hozzávalókat és nagyon finom süti lesz belőle.

Az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy nagyon nehezen szántam rá magam, hogy elkészítsem, mert nem hittem benne, de valóban nagyon finom, óriási sikere volt!😄



Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
20 dkg cukor
1 cs.sütőpor

A töltelékhez:


50 dkg túró
15 dkg cukor
1 cs.vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja
4 tojásfehérje

A tetejére:

7 dl tej
4 tojás sárgája
20 dkg margarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összekeverjük, és kivajazott tepsibe öntjük a felét. (Sütőpapírt ne használjunk!)

A túrót összetörjük,belekeverjük a cukrot,vaniliás cukrot és belereszeljük a citrom héját, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje felvert habját. Ezt a masszát öntjük rá a lisztre,majd rászórjuk a maradék lisztet.

A tejben elkeverjük a tojások sárgájár és rálocsoljuk a tetejére. Végül rákockázzuk a margarint és 180 fokra előmelegített sütőben 45 percet sütjük. Akkor jó,ha szép piros a teteje.

Ha kihűlt,szeletelhető.







2015. március 21., szombat

Első kövön sütött kenyerem

Régóta foglalkoztat a kövön sütés gondolata, és tegnap végre rászántam magam, és megvettem a hozzá szükséges samott tégla lapot.

Ezúttal nem a kenyér recepjét fogom leírni,  hanem hogy hogyan süssünk kövön sült kenyeret.

A ma sütött kenyér receptjét ITT találjátok. 

A dagasztás után megformázzuk, majd egy ovális kosarat kibélelünk konyharuhával, belisztezzük és ebben kelesztjük egy órát.

A sütőt 250 fokra melegítjük, és ezen a hőfokon járatjuk kb negyed órát, hogy a samott lapok a sütő alján kellően forrók legyenek.

Közben a kelesztőkosárból lisztezett vékony deszkára borítjuk a kenyeret, (péklapát híjján) tetejét pengével bevágjuk. A sütőbe vizet permetezünk, majd az átforrósodott kőre toljuk a kenyeret. Kb 10 percet sütjük így, aztán visszavesszük a hőfokot 200 fokra, és további 40 percet sütjük.

Sütőből kivéve rácsra tesszük.