2015. május 14., csütörtök

Diétás házi bodzaszörp

Egy gyerekkori baleset következtében harminc évig nem ittam meg a bodzaszörpöt. Annyira nem szerettem, hogy az illatát sem bírtam.  Aztán tavaly nyáron anyukám vett a boltba, és megkóstoltam, mondván, hogy az ember ízlése változik idővel...és ezúttal is bebizonyosodott, hogy valóban, mert annyira ízlett, hogy azóta is a bodzaszezont vártam, hogy végre készíthessek házilag is.

Igaz, hogy nem sütemény, de nagyon-nagyon finom, így megosztom itt is. Diétás verzióban készült édesítőszerrel és fruktózzal, természetesen cukorral is készíthető. Ebből a mennyiségből 12 liter szörp lett.


Hozzávalók:

12l víz
4 üveg folyékony édesítő
6 dkg citromsav
4 citrom
2 merőkanál fruktóz
Fél szatyornyi bodzavirág (olyan helyről szedjük, ahol nem járnak autók)
2 tk nátrium benzoát

Elkészítése:

A vizet a folyékony édesítőszerrel egy nagy fazékba öntjük. A fruktózt karamellizáljuk, hozzáöntünk kb fél dl vizet, és a vízhez öntjük. Beletesszük a citromsavat, a feldarabolt citromot, majd a bodzavirágot. 
Összekeverjük, letakarjuk fedővel és állni hagyjuk két napig. 
Hozzáadjuk a nátrium benzoátot, alaposan elkeverjük, leszűrjük. Üvegekbe öntve tároljuk.


2015. április 22., szerda

Rumpuncsos túródesszert

Itthon vagyok most pár napot a kisfiammal, így amíg délután aludt gyorsan összeütöttem egy gyors diétás poharas desszertet.

Természetesen cukorral is elkészíthető, én most a fogyókúrám miatt édesítőszert használtam.

Jól sikerült, neki is estünk délután.:-) 

Hozzávalók:

A pudinghoz:

1 cs. Puncs ízű pudingpor
1 tk rum aroma
15 szem édesítő tabletta
1 ek fruktóz
5 dl tej
2 dl natúr joghurt

A túróhoz:

25 dkg túró
3 dl natúr joghurt
18 szem édesítő tabletta
1 tk vanilia aroma
1 cs.zselatin fix

Elkészítése:

Először a tútós masszát készítjük el. A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a natúr joghurtot, majd az összetört édesítő tablettát és a vanilia aromát. A zselatin fixet még nem, majd porciózás előtt.

A pudingport kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az összetört édesítő tablettát, fruktózt, és rum aromát. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingot, kevergetés mellett sűrűre főzzük. Lehűtjük, majd belekeverjük a joghurtot.

A túróhoz hozzákeverjük a zselatin fixet és a két összetevőt rétegesen poharakba kanalazzuk.


2015. április 19., vasárnap

Madártej

Fogyókúrás desszertjeim második állomásaként ma madártejet készítettem, édesítőszerrel, tehát ez is diétás, így gyakorlatilag a nap bármely időszakában "bűntetlenül" fogyasztható...;-) 




Hozzávalók:

1 l 1,5 %-os tej
4 tojás
Fél cs.vaniliás pudingpor
28 szem édesítő tabletta
1 tk vanilia aroma

Elkészítése:

A tojásokat ketté választjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vanilia aromát, az összetört édesítő tablettákat és a puding port, majd kézi habverővel csomómentesre keverjük. Hozzáöntünk egy keveset a hideg tejből. A maradékot felforraljuk. Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén beleteszünk egy kávéskanál fruktózt és egy csipet sót.

Amikor felforrt a tej, a tojásfehérjéből galuskákat szaggatunk bele, mindkét oldalát megfőzzük, majd tálba tesszük őket. A forrásban lévő tejhez pedig folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a pudingos masszát. Az időközben elpárolgott tejet pótoljuk, ez nálam most kb egy bögre volt. Ha felforrt ismét, ráöntjük a habgaluskákra.

Hidegen tálaljuk.