2015. szeptember 5., szombat

Kövön sült bajor parasztkenyér aszalt paradicsommal

Kaptam olaszországból egy üveg olajos aszalt paradicsomot és azon agyaltam, mit csináljak belőle? De aztán nem volt kérdés, hogy először kenyérbe fogom belecsempészni, ezt már úgyis olyan régen ki akartam próbálni...



Hozzávalók:

50 dkg  bajor parasztkenyér lisztkeverék
320 ml langyos víz
Pár db aszalt paradicsom felkockázva

Elkészítése:

A lisztkeverékhez hozzáadjuk a langyos vizet és az aszalt paradicsom kockákat és alaposan átdagasztjuk. Negyed órát pihentetjük, majd ismételten átdagasztjuk.

Egy ovális kosárkába konyharuhát teszünk, (már ha nincs kéznél kelesztőkosár) belisztezzük és ebben kelesztjük duplájára egy óra alatt a megformázott veknit.

45 perc pihenő után a sütőt 250 fokra kapcsoljuk. Amíg felfűt, a kenyeret lisztezett deszkára ( sütőlapátra) borítjuk, pengével bevágjuk.


Amikor a sütő felfűtött, bepermetezünk vizet, majd becsúsztatjuk a kőre a kenyeret. 10 percig 250 fokon sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 200 fokra és további 50 percig sütjük.




2015. szeptember 4., péntek

Levendulás keksz

Már tavasszal elhatároztam, hogy megsütöm ezt a kekszet. Aztán, amikor júniusban virágzott a levendula, ezer más fontosabb dolgom volt, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy már késő...:-(  

Most azonban ismét virágzott egy-két kisebb bokor így hamar le is szüreteltem, mielőtt megint késő lenne...



Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
12 dkg kukorica liszt
25 dkg margarin
12 dkg cukor
Csipet só
3 dkg étcsoki pici kockára vágva
1 marék levendula virág

Elkészítése:

A lisztekben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a cukrot, sót, csokit és a felaprított levendula virágot. Összegyúrjuk, hengert formázunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőben pihentetjük, amíg megkeményedik annyira, hogy szeletelhető legyen.

Fél cm vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 170 fokos sütőben kb 10 percet sütjük.

Ha kihűlt, porcukorba forgatjuk.(Mire idáig eljutottam volna, a fele eltűnt a tepsiből...)


Az eredeti recept innen.

2015. augusztus 29., szombat

Lengyel királynő

5-6 évvel ezelőtt sütöttem utoljára ezt a sütit, és most eszembe jutott megint, így gyorsan el is készítettem....mondjuk, nem sokon múlt, hogy ne készüljön el teljesen, ugyanis, amikor kisült a két lap, kitettem a terasz asztalra. Botika kint játszott az udvaron. Aztán egyszer csak futott be, nagy boldogan újságolta, hogy milyen finom a süti...először arra gondoltam, a homokozóban "sütött" valamit, majd amikor ráébredtem, hogy a homokozót már elpakoltuk, rájöttem, hogy a frissen kisült süteménylapokat dézsmálta...:-)  Még időben megmenekítettem.:-)



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 cs. vaniliás cukor
1 cs. sütőpor
4 tojás sárgája

A tojáshabhoz:

4 tojás fehérje
20 dkg cukor
+
Kis üveg sárgabarack lekvár
20 dkg vágott dió

A krémhez:

2 cs. tejszín ízű puding
6 dl tej
20 dkg cukor
25 dkg margarin

Elkészítése:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot, sütőport és a tojások sárgáját és összeállítjuk a tésztát. Két felé osztjuk.

A tojások fehérjéből és a 20 dkg cukorból kemény habot készítünk. Ezt is két felé osztjuk.

A lapot sütőpapíron gáztepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével majd rákenjük a tojáshab felét, végül megszórjuk vágott dióval. 200 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Mindkét lapot ugyanígy készítjük el.






A krémhez a pudingot a tejjel és a cukorral megfőzzük, amikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a margarint. A krémet a két lap közé kenjük.