2016. július 2., szombat

Fahéjas-cukros szivecskék

Az utóbbi időben valamiért nem sütöttem kelt tésztákat, valahogy nem volt kedvem dagasztani, pedig szeretek nagyon, és főleg kézzel...mióta kinyírtam két kenyérsütő gépet, (nem bírták hosszútávon a mindennapos igénybevételt) azóta csak kézzel dagasztok, és jobban is szeretem, mert érzem a tésztát, jó- e az állaga, bár kétségtelen, hogy időigényesebb, és a nagy melegben leterhelő...de ma ismét kötélnek álltam. 

Abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy a garázsba is van egy sütő, így nem a lakást fűtjük, ezért aztán a nagy melegben sem kell megfosztani magam a sütés örömétől, a családot pedig a finom kelt tésztától...😊

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 ek cukor
3 dl langyos tej
1 egész tojás
30 szem porrá zúzott édesítő tabletta
2 ek olaj

A töltelékhez:

10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 tk fahéj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát, jó alaposan dolgozzuk ki. Lágyabb tésztát kell kapjuk, bár ez liszt függő is, ha nagyon lágyít a liszt, tehetünk még hozzá. Kb fél óra alatt duplájára kelesztjük.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, gombócot formálunk belőle, majd téglalappá sodorjuk. Én kb fél cm vastagra hagytam. A margarint felolvasztjuk, lekenjük vele a téglalapot, majd rászórjuk egyenletesen a fahéjjal elkevert cukrot. A maradék margarint rálocsoljuk a tetejére.

Gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A téglalapból kb 1 cm széles csíkokat vágunk, egyszerre mindkét felét elkezdjük egymással szembe feltekerni, amíg a két csiga össze nem ér. Betesszük a tepsibe, az aljába belecsípünk picikét, így lesznek szivecskék.

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 15-20 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert a kifolyt fahéjas cukros margarin az aljára ragad és isteni lesz...😊




2016. július 1., péntek

Kakaós-fahéjas kevert (vágjak még süti)

Anyukám sok-sok éves receptje, ami nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető bögrés süti, a gyerekek is nagyon szeretik, nálunk csak vágjak még sütiként ismeri mindenki....😊 

Hozzávalók:

2 egész tojás
1 bögre cukor
5 dkg margarin
4 ek kakaó
1 tk fahéj
1 bögre tej
Másfél bögre liszt
1 cs. sütőpor

A tetejére:

Sárgabarack lekvár
1 tábla csoki

Díszítéshez:

Jégcukor

Elkészítése:

A tojást, cukrot, margarint, kakaót és a fahéjat simára keverjük. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.

200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük ( tűpróba).

Ha kihűlt, a tetejére barack lekvárt kenünk, majd ráöntjük az olvasztott csokit, villával márványosítjuk. Jégcukorral díszítjük.


2016. június 26., vasárnap

Konyakos piskótatekercs

Lakásfelújítás kellős közepén állok...szép munka, mostanában nem lesz még kész...halmokban álltak a bontás során keletkezett törmelékes zsákok. Kedves kollégáim segítettek, és elvitték mind a hulladékudvarba, így köszi sűtiként készítettem nekik ezt a sütit.😊



Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
1 tk sütőpor
1 ek kakaó

A krémhez:

1 cs. Vaniliás puding
3 dl tej
3 ek cukor
1 ek konyak aroma
1/4 margarin
Konyakmeggy

A díszítéshez:

5 dkg csoki
1 ek étolaj
Jégcukor

Elkészítése:

A piskótához a tojást és a cukrot habosra keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Amíg forró, vizes konyharuhára tesszük, és feltekerjük. Mindjárt ki is tekerjük, és levesszük a konyharuháról, ne ázzon el, majd a konyharuha nélkül ismét feltekerjük.

A krémhez a pudingot a cukorral összekeverjük, kevés tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt beletesszük a margarint, és a konyak aromát, és robotgéppel habosra keverjük.

Ezzel a krémmel lekenjük a piskótát, a széléhez, ahol elkezdjük majd felekerni, konyakmeggyeket sorakoztatunk. Feltekerjük.

Jöhet a csokimáz. Gőz fölött felolvasztjuk az olajjal a csokit, majd rákenjük a piskótatekercs tetejére. Megszórjuk jégcukorral.