2016. december 3., szombat

Gesztenyés alagút

A boszorkány máglya óta imádom a gesztenyés sütiket, így amint meghallottam ezt a receptet, már tudtam is, mi lesz a hétvégi desszertünk.....😀 Sütés nélkül, könnyen, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom.



Hozzávalók:

2 cs. gesztenye massza
50 g vaj
1 cs. vaniliás puding
4 ek cukor
3 dl tej
2 dl tejszín 
1 cs.zselatin fix
3 ek porcukor
12 db babapiskóta
Tej+ rum aroma

Tetejére:

10 dkg étcsoki
20 ml olaj

Elkészítése:

A pudingport a cukorral elkeverjük, kevés tejjel kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingot hozzáöntve sűrűre főzzük.

Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal, hagyjunk rá bőven a szélére, hogy majd be tudjuk vele takarni a sütit. A gesztenyemasszát a vajjal robotgéppel elkeverjük, és belenyomkodjuk az őzgerinc formába.

A tejszínt habosra keverjük a porcukorral. Amikor már majdnem kemény, hozzáöntjük a zselatin fixet. A felvert tejszínt óvatosan beleforgatjuk az időközben kihűlt pudinghoz. Ráöntjük a gesztenyére. A babapiskótákat rumaromás tejbe forgatjuk, majd rásorakoztatjuk a massza tetejére, végült ráhajtjuk a folpackot és hűtőben pihentetjünk 2-3 órát.

A hűtőből kivéve egy tálra borítjuk, és lekenjük a vízgős fölött felolvasztott olajos csokival. Ha megdermedt a csoki, szeletelhető.

2016. november 13., vasárnap

Mézes keksz

sokáig gondolkodtam, milyen desszertet is süssek ma ebéd utánra, több gondolatom is támadt, aztán ez mellett döntöttem, több okból is....egyedül maradtam Botikával, aki égett a vágytól, hogy segédkezzen, gondoltam, ez pont az a süti, amibe kisgyerekeket be lehet vonni, másrészt, imádjuk a mézes kekszeket... Bár így utólag visszagondolva, óriási hiba volt nem dupla adagot begyúrni...😊

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 tk mézeskalács fűszer
Csipet só
1/4 tk szódabikarbóna
50 g méz
100 g cukor
100 g margarin
1 tojás

Elkészítése:

A lisztet a fűszerrel, sóval és szódabikarbóná al alaposan elkeverjük. A mézet a cukorral és a margarinból egy evőkanállal mérsékelt tűzön felolvasztunk, majd a maradék margarinnal és a tojással   Kézi habverővel jól elkeverjük. A lisztes keverékkel összedolgozzuk, ezután folpackba tekerve kb fél órára a fagyasztóba tesszük.

Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk. Sütipecséttel mintákat nyomunk bele, majd kiszaggatjuk. Ebben ragyogóan tudnak segédkezni a család lelkes kiskorú tagjai is....😊

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük (sütőfüggő). Várjuk meg, amíg a tepsiben kihűl, tudom, nehéz feladat, mert a segítő kezecskék türelmetlenek...az, hogy meddig áll el, erről infom nincs, mert nálunk pillanatok alatt elfogyott....😊


2016. október 23., vasárnap

Ottfelejtett pogácsa

...amit még tegnap gyúrtam össze, aztán meg jól "ott felejtettem" a hűtőben....no, de nem véletlenül, hanem mert ez volt a "feladat".  Még szerencse, mert tegnap picit sűrű volt a nap, így ez most pont kényelmes, volt. Kb öt perc alatt összedobtam, aztán pedig a hűtőben pihent másnapig, reggelire pedig frissen kisült, puha, meleg pogácsát reggelizhetett a család.😊



Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
25 dkg túró
1 margarin
3 púpos ek tejföl
2 tojás sárgája
1 tk só
+1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A túrót robotgéppel pépesítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd a többi hozzávalót is, és összegyúrjuk a tésztát. A tejfölt hagyjuk utoljára, annyit adjunk belőle hozzá, hogy ne legyen kemény a tészta. A túró vizességétől függően eltérhet a szükséges tejföl mennyiség, nekem most 3 púpos evőkanállal vett fel.

Letakarjuk folpackkal, és hűtőben pihentetjük egy napot. Tovább is, akár 3-4 napig is gond nélkül eláll.

Másnap lisztezett gyúródeszkán 1,5-2 cmre kisodorjuk, összehajtogatjuk. Alulról félig behajtjuk, felülről ráhajtjuk a tetejét, majd jobbról behajtjuk kb félig és a bal oldalát ráhajtjuk. Pihentetés nélkül ismét kisodorjuk, majd ugyanúgy megismételjük a hajtogatást. Pihentetés nélkül kisodorjuk 1,5-2 cm-re, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejét lekenjük tojással.

200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nálam  kb 20-25 perc alatt sült meg, de sütőfüggő.