2016. december 4., vasárnap

Kövön sült vörösboros cipó

Egy helyi borász éttermében szolgálnak fel az ételekhez saját borukkal dagasztott kenyeret, innen jött  az ötlet, hogy ezt nem lenne rossz kipróbálni...volt itthon fehérkenyér lisztkeverékem, így hát a víz helyett borral dagasztottam. Eredmény:enyhén pikáns íz, laza, habkönnyű rózsaszín belezet, ropogós héj...😊


Hozzávalók:

50 dkg fehérkenyér lisztkeverék ( Aldiból)
1 dkg élesztő
2,8 dl vörösbor

Elkészítése:

A lisztkeveréket egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és kevés langyos vörösborral bekovászoljuk, pihentetjük 3-4 órát.

A maradék vörösbort langyosra melegítjük, majd a kovászos lisztkeverékhez adjuk és jó alaposan bedagasztjuk a kenyeret. Pihentetjük 15 percet, ezután ismét átgyúrjuk. Lisztezett gyűródeszkán cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű paraszttálban duplájára kelesztjük.

A kelesztési idő felénél pengével bevágjuk. A sütőbe beletesszük a samott téglát, amire majd rátesszük a kenyeret.

Az időközben megkelt kenyeret vízzel bepermetezett sütőzsákba tesszük, a zsák száját lezárjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 percet sütjük. Visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Kivesszük a
zsákból és a tálból a kenyeret és a forró kövön folytatjuk a sütést további 20 percet.

A sütőből kivéve rácsra tesszük, vízzel lepermetezzük.



2016. december 3., szombat

Gesztenyés alagút

A boszorkány máglya óta imádom a gesztenyés sütiket, így amint meghallottam ezt a receptet, már tudtam is, mi lesz a hétvégi desszertünk.....😀 Sütés nélkül, könnyen, gyorsan elkészíthető, és nagyon finom.



Hozzávalók:

2 cs. gesztenye massza
50 g vaj
1 cs. vaniliás puding
4 ek cukor
3 dl tej
2 dl tejszín 
1 cs.zselatin fix
3 ek porcukor
12 db babapiskóta
Tej+ rum aroma

Tetejére:

10 dkg étcsoki
20 ml olaj

Elkészítése:

A pudingport a cukorral elkeverjük, kevés tejjel kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd a pudingot hozzáöntve sűrűre főzzük.

Egy őzgerinc formát kibélelünk folpackkal, hagyjunk rá bőven a szélére, hogy majd be tudjuk vele takarni a sütit. A gesztenyemasszát a vajjal robotgéppel elkeverjük, és belenyomkodjuk az őzgerinc formába.

A tejszínt habosra keverjük a porcukorral. Amikor már majdnem kemény, hozzáöntjük a zselatin fixet. A felvert tejszínt óvatosan beleforgatjuk az időközben kihűlt pudinghoz. Ráöntjük a gesztenyére. A babapiskótákat rumaromás tejbe forgatjuk, majd rásorakoztatjuk a massza tetejére, végült ráhajtjuk a folpackot és hűtőben pihentetjünk 2-3 órát.

A hűtőből kivéve egy tálra borítjuk, és lekenjük a vízgős fölött felolvasztott olajos csokival. Ha megdermedt a csoki, szeletelhető.

2016. november 13., vasárnap

Mézes keksz

sokáig gondolkodtam, milyen desszertet is süssek ma ebéd utánra, több gondolatom is támadt, aztán ez mellett döntöttem, több okból is....egyedül maradtam Botikával, aki égett a vágytól, hogy segédkezzen, gondoltam, ez pont az a süti, amibe kisgyerekeket be lehet vonni, másrészt, imádjuk a mézes kekszeket... Bár így utólag visszagondolva, óriási hiba volt nem dupla adagot begyúrni...😊

Hozzávalók:

30 dkg liszt
3 tk mézeskalács fűszer
Csipet só
1/4 tk szódabikarbóna
50 g méz
100 g cukor
100 g margarin
1 tojás

Elkészítése:

A lisztet a fűszerrel, sóval és szódabikarbóná al alaposan elkeverjük. A mézet a cukorral és a margarinból egy evőkanállal mérsékelt tűzön felolvasztunk, majd a maradék margarinnal és a tojással   Kézi habverővel jól elkeverjük. A lisztes keverékkel összedolgozzuk, ezután folpackba tekerve kb fél órára a fagyasztóba tesszük.

Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk. Sütipecséttel mintákat nyomunk bele, majd kiszaggatjuk. Ebben ragyogóan tudnak segédkezni a család lelkes kiskorú tagjai is....😊

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük (sütőfüggő). Várjuk meg, amíg a tepsiben kihűl, tudom, nehéz feladat, mert a segítő kezecskék türelmetlenek...az, hogy meddig áll el, erről infom nincs, mert nálunk pillanatok alatt elfogyott....😊