Egy helyi borász éttermében szolgálnak fel az ételekhez saját borukkal dagasztott kenyeret, innen jött az ötlet, hogy ezt nem lenne rossz kipróbálni...volt itthon fehérkenyér lisztkeverékem, így hát a víz helyett borral dagasztottam. Eredmény:enyhén pikáns íz, laza, habkönnyű rózsaszín belezet, ropogós héj...😊
Hozzávalók:
50 dkg fehérkenyér lisztkeverék ( Aldiból)
1 dkg élesztő
1 dkg élesztő
2,8 dl vörösbor
Elkészítése:
A lisztkeveréket egy tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és kevés langyos vörösborral bekovászoljuk, pihentetjük 3-4 órát.
A maradék vörösbort langyosra melegítjük, majd a kovászos lisztkeverékhez adjuk és jó alaposan bedagasztjuk a kenyeret. Pihentetjük 15 percet, ezután ismét átgyúrjuk. Lisztezett gyűródeszkán cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű paraszttálban duplájára kelesztjük.
A maradék vörösbort langyosra melegítjük, majd a kovászos lisztkeverékhez adjuk és jó alaposan bedagasztjuk a kenyeret. Pihentetjük 15 percet, ezután ismét átgyúrjuk. Lisztezett gyűródeszkán cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt 20 cm átmérőjű paraszttálban duplájára kelesztjük.
A kelesztési idő felénél pengével bevágjuk. A sütőbe beletesszük a samott téglát, amire majd rátesszük a kenyeret.
Az időközben megkelt kenyeret vízzel bepermetezett sütőzsákba tesszük, a zsák száját lezárjuk, és 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 percet sütjük. Visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Kivesszük a
zsákból és a tálból a kenyeret és a forró kövön folytatjuk a sütést további 20 percet.
A sütőből kivéve rácsra tesszük, vízzel lepermetezzük.
zsákból és a tálból a kenyeret és a forró kövön folytatjuk a sütést további 20 percet.
A sütőből kivéve rácsra tesszük, vízzel lepermetezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése