2016. december 29., csütörtök

Szárazkovászos vekni

Nagyon szeretem a kovászos kenyeret, viszont mostanában nincs időm kovásznevelgetésre, ezért most megpróbálkoztam a száraz kovásszal, vettem egy zacskóval a bioboltban Itt volt a nagymamám, így aztán jól kifaggattam, hogy ossza meg velem a száraz kovász felhaszálásáról szerzett tapasztalatait. Összedobtuk, amink van, így készült el a mai kenyérkém.Hozzávalók:

40 dkg BL55 liszt (búzaliszt)
5 dkg BL200 liszt (tk búzaliszt)
5 dkg BL70 liszt (tönkölyliszt)
25 dkg öregtészta
1 dkg élesztő
Fél cs. száraz kovász + 50 ml langyos víz
2 tk só
270 ml langyos víz

Elkészítése:

A sütés előtti este bekovászolunk. Kimérjük a liszteket, összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük az öregtésztát, beleszórjuk a száraz kovászt és belemerzsoljuk az élesztőt. Ráöntünk 50 ml langyos vizet, jól összekeverjük az öregtésztával.


Konyharuhával letakarva a pulton pihentetjük reggelig.
Másnap hozzáadjuk a sót és a langyos vizet. A liszt minőségétől függően lehet picit több vízre is
szükség, apránként adjuk hozzá, a lényeg, hogy ne kemény, rugós tésztát kapjunk. Alaposan átdagasztjuk.Pihentetjük 15 percet, ismét átdagasztjuk, majd a pulton letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, ez nálam most kb egy óra volt, áldolgozzuk, majd lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt kacsasütő jénaiba tesszük, pulton letakarva ismét kelni hagyjuk. Kb 45 perc múlva pengével bevágjuk, majd bő fél óra múlva langyos vízzel lepermetezzük.A jénai tetejébe is vizet permetezümk, majd a tetőt rátéve 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 30 percet sütjük így, majd a tetőt levesszük, a hőfokot visszavesszük 200 fokra, 15 percet sütjük így, kivesszük a jénaiból és további 15 percet sütjük.

A sütőből kivéve lepermetezzük vízzel, rácsra téve hűvös helyre tesszük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése