2018. február 5., hétfő

Sajtos kréker

Szilveszterre sütöttem ilyer először, akkora sikert aratott, hogy Dorka azt kérte, ezt süssem a névnapjára, ezt szeretné vinni a suliba. Mivel akkor időhiány miatt nem mentettem le a receptet, gyorsan elkezdtem kajtatni a neten, hogy hol is olvastam. Ezúton is köszönöm Rupáner-konyhának a receptet!


Hozzávalók:

22 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
20 dkg reszelt trappista sajt
2 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a sajtot, végül a tojások sárgájával összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük egy órát. Én reggel dobtam össze a tésztát, és este munka után sütöttem ki.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, derelyevágóval 1,5x1,5 cm-s négyzetekre vágjuk, fogpiszkálóval lyukakat szúrunk a négyzetekbe.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kréketeket és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

2018. január 28., vasárnap

Mogyorókrémmel töltött csokis korongok

Állandó időhiánnyal küzdök az utóbbi időben, és közeledi a sulis farsang, amire mint minden évben, idén is vinni kell vmi süteményt. Mivel hét közepén lesz, olyanban gondolkodtam, amit villámgyorsan el tudok készíteni, akár munka után is, de emellett persze az sem árt, ha mutatós, végtére is gyerekeknek készül.


Hozzávalók:

1 cs piskóta tallér ( Lidlben kapható)
Mogyorókrém
1 tábla csokoládé
Kevés olaj
Díszítéshez dekorcukor

Elkészítése:

Egy piskótakorongot átszúrunk fogpiszkálóval úgy, hogy alul kilógjon kb 1 cm-re. Egy másik piskótakorong alját megkenjük mogyorókrémmel, majd hozzátűzzük a fogpiszkálóhoz. Az összeset elkészítjük, majd olvasztunk csokit, kevés olajjal, megmártogatjuk benne a korongokat. Sütőpapírra sorakoztatjuk őket, tetejét leszórjuk dekor cukorral. 

Fogyasztás előtt várjuk pár órát, hogy megpuhuljon a piskóta, de az se baj, ha előző este készítjük el.

Tipp: mogyorókrém helyett tölthetjük lekvárral, vagy akár banán szeletekkel is.


2018. január 27., szombat

Házi sajtos ropi

Dorka pizsipartira megy ma a barátnőjéhez, és arra gondoltam, sütök estére a lányoknak valami sós ropogtatni valót. Erre fellelkesülve kezdtem böngészni a neten, és feldobta Stahl Judit ropiját. Nagyon megtetszett, egyrészt azért, mert Stahl Judit receptjeiben még sosem csalódtam, másrészt, mert zabpehelylisztből készül, ami ugye azt jelenti, hogy jómagam is bűntetlenül nassolhatok belőle, így nem is keresgéltem tovább.... 😊 Nem bántam meg, egyszerűen, gyorsan elkészíthető és nagyon finom.


Hozzávalók:

10 dkg zabpehely
Pici szódabikarbóna
1 tk só
10 dkg reszelt trappista
10 dkg margarin

Elkészítése:

A zabpelyhet kávédarálóval ledaráljuk, tálba öntjük, elkeverjük benne alaposan a szódabikarbónát és a sót. Belereszeljük a sajtot, belekockázzuk a margarint és összegyúrjuk a tésztát. Kicsit ragadós lesz, úgyhogy alaposan lisztezett deszkán vékonyra sodorjuk, majd derelyevágóval 4-5 mm széles csíkokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a ropikat, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt ropogósra sütjük.