2018. február 24., szombat

Sajtos-vajas kifli

Lencselevel mellé keresgéltem valami kelt tésztát, végül Gabriella oldalán találtam rá erre a kis gyöngyszemre. Mit mondjak? Ez valami fantasztikusan finom. Érdemes kipróbálni. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, dagasztani sem kell.




Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg puha vaj
2 tk só
1 tojás sárgája
1,5 dl langyos tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
Tejföl

A töltelékhez:

10 dkg puha vaj
10 dkg reszelt trappista

A tetejére:

1 tojás sárgája
3 ek tej
Reszelt trappista

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, és a cukros tejben elkevert élesztőt. Nem szükséges felfuttatni. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől lazább, de nem ragacsos állagú tésztát kapunk.

Nem kelesztjük, lisztezett deszkán kisodorjuk kb 5 mm vastag téglalapra. Egyenletesen rákenjük a vajat, és eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot. A keskenyebb oldala felől feltekerjük. Az így kapott tekercset konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük, majd kb a felénél keresztben kettévágjuk.

A két fél tekercset lisztezett deszkán kb 5 mm vastagságú téglalapokká sodarjuk,amikből háromszögeket vágunk. Feltekerjük őket kiflivé, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 20 percet sütjük.




2018. február 5., hétfő

Sajtos kréker

Szilveszterre sütöttem ilyer először, akkora sikert aratott, hogy Dorka azt kérte, ezt süssem a névnapjára, ezt szeretné vinni a suliba. Mivel akkor időhiány miatt nem mentettem le a receptet, gyorsan elkezdtem kajtatni a neten, hogy hol is olvastam. Ezúton is köszönöm Rupáner-konyhának a receptet!


Hozzávalók:

22 dkg liszt
1 tk só
20 dkg margarin
20 dkg reszelt trappista sajt
2 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzáadjuk a sajtot, végül a tojások sárgájával összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük egy órát. Én reggel dobtam össze a tésztát, és este munka után sütöttem ki.

Lisztezett gyúródeszkán kb fél cm vastagra sodorjuk, derelyevágóval 1,5x1,5 cm-s négyzetekre vágjuk, fogpiszkálóval lyukakat szúrunk a négyzetekbe.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kréketeket és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

2018. január 28., vasárnap

Mogyorókrémmel töltött csokis korongok

Állandó időhiánnyal küzdök az utóbbi időben, és közeledi a sulis farsang, amire mint minden évben, idén is vinni kell vmi süteményt. Mivel hét közepén lesz, olyanban gondolkodtam, amit villámgyorsan el tudok készíteni, akár munka után is, de emellett persze az sem árt, ha mutatós, végtére is gyerekeknek készül.


Hozzávalók:

1 cs piskóta tallér ( Lidlben kapható)
Mogyorókrém
1 tábla csokoládé
Kevés olaj
Díszítéshez dekorcukor

Elkészítése:

Egy piskótakorongot átszúrunk fogpiszkálóval úgy, hogy alul kilógjon kb 1 cm-re. Egy másik piskótakorong alját megkenjük mogyorókrémmel, majd hozzátűzzük a fogpiszkálóhoz. Az összeset elkészítjük, majd olvasztunk csokit, kevés olajjal, megmártogatjuk benne a korongokat. Sütőpapírra sorakoztatjuk őket, tetejét leszórjuk dekor cukorral. 

Fogyasztás előtt várjuk pár órát, hogy megpuhuljon a piskóta, de az se baj, ha előző este készítjük el.

Tipp: mogyorókrém helyett tölthetjük lekvárral, vagy akár banán szeletekkel is.