2015. február 14., szombat

Fehér kenyér élesztős kovásszal

Már több mint egy éve csináltam utoljára kovászos kenyeret,és nagyon hiányzott...mert hát a kovászos kenyér mégiscsak más...kovászt nevelgetni nagyon nincs időm, pedig az lenne az igazi,így aztán az egyszerűbb és gyorsabb megoldást választottam: élesztős kovászt csináltam. A recept ITT.

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt
25 dkg kovász
Pici cukor
1 dkg élesztő
2 tk só
250 ml víz

Elkészítése:

Amennyiben délután sütjük a kenyérkét,reggel kimérjük a lisztet, a közepébe mélyedést alakítunk ki,ide öntjük a kovászt,a pici cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ujjal kicsit elkeverjük éskonyharuhával letakarva pihentetjük minimum 5-6 órát. Ha reggel sütjük,akkor előző este csináljuk ezt meg.
Ha letelt az idő,hozzáadjuk a sót és a langyos vizet és bedagasztjuk a kenyeret. Addig gyúrjuk,amíg szép sima,ruganyos tésztát kapunk. Ekkor pihentetjük 15 percet,majd ismételten alaposan átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkán veknit formázunk belőle és sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük. Ebben sütjük majd és itt is kelesztjük 60 percet. Félidőben pengével bevágjuk.

A sütőt előmelegítjük 230 fokra. Ha megkelt a kenyér,a tetejét és a jénai fedelét is lepermetezzük vízzel és forró sütőben fedő alatt 50 percet sütjük,majd a jénaiból kivéve további 10 percet.

Sütőből kivéve lepermetezzük vízzel és rácson hűtjük.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése