2015. június 13., szombat

Parasztcipó tönkölyliszttel

Idejét nem tudom, mikor sütöttem utoljára kenyeret, már nagyon hiányzott, de fogyókúra szempontjából nem túl előnyös ...Néha azért lehet kivételt tenni...mint például ma.:-) 

Ismét az egyszerűbb oldaláról közelítettem a sütéshez, hiszen hirtelen ötlet volt, így se öregtésztám, se kovászom nem volt, maradtam hát a jól bevált bajor parasztkenyér lisztkeveréknél...



Hozzávalók:

50 dkg bajor parasztkenyér lisztkeverék
10 dkg tönkölyliszt
350 ml víz

Elkészítése:

A liszteket összekeverjük, majd felöntjük a langyos vízzel. Simára dolgozzuk a tésztát. 10 percet konyhapulton pihentetjük, majd ismét alaposan átdagasztjuk. Cipót formázunk belőle.

Kelesztőkosárban, vagy annak híján egy konyharuhával bélelt tálban kelesztjük kb egy órát.

A sütő aljába tesszük a samot téglát, majd 250 fokra melegítjük a sütőt. Amíg felfűt, a megkelt kenyeret alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Bevágjuk szikével.

Ha a sütő felfűtött, bepermetezzük vízzel, majd a deszkáról a kőre csúsztatjuk a kenyeret.

10 percet sütjük 250 fokon, majd visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra és további 50 percet sütjük.

Sütőből kivéve lepermetezzük a kenyeret, rácsra tesszük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése