2015. július 12., vasárnap

Lúdláb

Gyerekkoromban a párizsicsúcs volt a kedvenc sütim. Mindig azt kértem a cukiban és anyuék sosem értették, hogy miért szeretem ennyire ezt a tömény süteményt? Igazából én sem, egész egyszerűen csak szerettem és szeretem a mai napig is és minden olyan sütit, ami párizsi krémmel van. Köztük a lúdláb is.

Az elkészítése kicsit macerás, így viszonylag ritkán kerül az étlapra, egyszerűbb megvenni, mint megsütni, de a házi azért mégiscsak más....:-) 

Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
1 ek holland kakaó
1/2 cs.sütőpor

A párizsi krémhez:

2 dl tejszín
20 dkg cukor
25 dkg vaj (nem margarin)
10 dkg kakaópor

A krémbe:

10 dkg magozott meggy

A tetejére:

10 dkg étcsoki
50 ml olaj

Elkészítése:

Először a párizsi krémet készítjük, mert azt hűteni kell. A cukrot a tejszínnel felforraljuk, és 7-8 percig főzzük. Beletesszük a vajat és erős lángon további 5 percig főzzük. Közben a vaj is beleolvad. Levesszük a tűzről és belekeverjük az átszitált kakaóport.  Hűtőbe tesszük. Amikor kihűlt és megdermedt, robotgéppel felhabosítjuk.

Elkészítjük a piskótát. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd óvatosan belekeverjük a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A már teljesen kihűlt piskótalapra vékony rétegben rákenjük a krém egy részét, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet. Majd rákenjük a maradék krémet.

Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a csokimáz. Gőz fölött felolvasztjuk az olajjal a csokit, és egyenletesen elkenjük a krém tetején. Visszatesszük a hűtőbe pár órára, utána szeletelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése