A gyerekek kedvéért ismét kekszet sütöttem, Dorka imádja a bagjokat, így bagoly formát öltöttek. Segítségem is akadt, így még gyorsabban elkészültünk. Egyetlen probléma vele csupán, hogy a mennyisége megintcsak kevésnek bizonyult...:-)
Hozzávalók:
A tésztához:
150 g finomliszt
30 g kukorica liszt
1 tk vanilia aroma
1 tk gyömbér
1/2 tk kardamom
1/2 tk ánizs
Csipet só
100 g cukor
40 g méz
60 g vaj
1 kis méretű tojás
A dekoráláshoz:
Csokilencse a szemeikhez
Mandula a csőrökhöz
Tojásfehérje a ragasztáshoz
Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a cukrokat, sót és a fűszereket, majd belemorzsoljuk a vajat. Beleütjük a tojást és belecsorgatjuk a mézet. Összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba tekerve 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Ha gyorsítani akarunk, fél órára a fagyasztóba is tehetjük. Én az utóbbit választottam.
A hűtőből kivéve lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra sodorjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Az így kapott körlapokból formázzuk a baglyokat: két oldalról behajtjuk, ezek lesznek a szárnyai. A tetejét visszahajtjuk, ez lesz a feje. A feje búbjába két oldalról belecsípünk, ezek lesznek a fülei. A forma ettel kész. A vanilia aroma kupakjával nyomunk neki két szemet, erre ragasztjuk tojás fehérjével a két csokilencsét, középre pedig a csőrét, ami egy félbevágott mandula lesz. Karmokat nyomunk neki, és mehet a sütőpapírra.
170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Lépésről lépésre képekben:
Amire szükség van
Igen bájosak!!
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésKöszi, Razana!:-)
Törlés