2017. július 24., hétfő

Szilvalekvárral töltött mézes rúd

Életmód váltás ide, vagy oda, néha azért belefér egy kis bűnözés, főleg, ha mézes lapos receptet talál az ember lánya, na, annak igen nehéz ellenállni. A mézeskalács jellege miatt karácsonyi sütinek gondolnám, de az év bármely időszakában ugyanolyan kiváló. Nagyon jó tészta, könnyű vele dolgozni, egyszerűen elkészíthető és nagyon-nagyon finom. Kiadós, 4 rúd lesz ebből az adagból.





Hozzávalók:

8 dkg zsír
16 dkg méz
20 dkg cukor
2 tojás
50 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
Fél sütőpor
Csipet só
Mézeskalács fűszer ízlés szerint

A töltelékhez:

Közepes üveg szilva lekvár (3 dl)
Fél cs.vaniliás puding
2 ek cukor ( ha szükséges)
15 dkg durvára darabolt dió

Elkészítése:

A zsírt, mézet, cukrot és a tojást összemelegítjük. A tészta többi hozzávalóját összekeverjük, majd belekeverjük a mézes masszába. Elég ragacsos tésztát kapunk, ezért hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük és kihűl a szilvás töltelék.

A lekvárba elkevetjük a pudingport és felforraljuk. Ha szükséges, tegyünk bele cukrot, ha felforrt. Lehűtjük.

A tésztából 4 gombócot gyúrunk, lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk. Én vékonyra sodortam, így utólag, legközelebb vastagabbra hagyom, mert a lekvár nagyon eláztatta, bár volt, akinek így ízlett.

A közepére hosszába rákenjük a lekvár 1/4-ét, megszórjuk darabolt dióval, majd ráhajtogatjuk a
széleit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a rudakat, 170 fokra lőmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése