2018. július 14., szombat

Dorka epres csokitortája

Megint eltelt egy év...nem is olyan kicsi lányom már 11 éves lett! Ezúttal epres csokitortát kért tőlem...nekiálltam agyalni, milyen is legyen, hogyan készítsem el? Mivel az eperszezon már lecsengett, így fagyasztott eperrel voltam kénytelen dolgozni, de mivel úgyis zselésítettem, így az élvezeti értékén ez szerencsére semmit nem változtatott. 😊 
A recept adatai egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformára vonatkoznak.


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Ebből egy piskóta lesz, kettőt sütünk belőle.

A nutellás krémhez:

25 dkg mascarpone
3 ek nutella
2 dl habtejszín

Az eperzseléhez:

20 dkg eper
2 ek főzős vanilia puding
3 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
30 ml olaj

Díszítéshez:

Epres és mogyorós ostyarudak
Epres gumicukor
Dekorgyöngyök

Elkészítése:

A piskótához a tojást felvejük a cukorral,  belecsorgatjuk az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélet tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük. Sütőfüggő.  A másik piskótát is ugyanígy készítjük el.

Amíg a piskóták sülnek és hűlnek, elkészítjük a zselét. Az epret egy lábosba tesszük, és alacsony lángon elkezdjük főzni. Ha nem enged elég vizet, tehetünk hozzá kevés vizet. Amikor puha, összeturmixoljuk, majd felfőzzük a pudinggal, belekeverjük a cukrot is, és lehűtjük. Ha folyósabb maradna, mehet bele egy kis zselatin fix.

Elkészítjük a nutellás krémet. A mascarponéba belekeverjük a mogyorókrémet, majd a felvert tejszínhabot. Az időközben kihűlt piskóta lapokat ketté vágjuk. Az alsó lapra rákenjük a nutellás krém kb 1/3-át, rátesszük a következő piskóta lapot. Erre fog kerülni az eper zselé, erre a harmadik piskóta, amire a nutellás krém 1/3-a jön, végül erre tesszük az utolsó piskóta lapot.

A megmaradt krémmel körbekenjük a tortát.

A csokit az olajjal megolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére. Ha megdermedt kicsit, rátűzdeljük dekorációnak az ostyarudakat, rátesszük a gumicukrokat és megszórjuk dekorgyöngyökkel.



1 megjegyzés: