2019. augusztus 18., vasárnap

Gyökérkenyér

Nagyon régen sütöttem már otthon kenyeret, ennek egyik oka, hogy miután visszamentem gyesről dolgozni, nem volt időm kovászt nevelgetni, a másik oka pedig, hogy életmódváltásba kezdtem, évekig nem ettem fehér lisztes dolgokat, sőt a teljes kiőrlésűeket is ahol csak tudtam, kerültem. Így aztán nem akartam magam tovább sanyargatni jobbnál jobb házi kenyerekkel. Most azonban, hogy elértem a kívánt testsúlyt, néha már engedek magamnak egy-egy bűnözős napot.

Ilyen alkalmakkor szoktam lecsapni egy gyökérkenyérre a helyi hiperben. Innen jött az ötlet, hogy el tudom én ezt készíteni házilag is. Sosem próbáltam ezidáig ezt a fajta kenyeret itthon elkészíteni, épp itt volt az ideje...

Sok munka nincs vele, nem kell dagasztani sem,  ennek ellenére azonban rendkívül időigényes. Ennek ellenére azt mondhatom, mindenképp érdemes, mert nagyon finom, összehasonlíthatatlan a bolti változatával.Hozzávalók:

500 g BL80-as kenyérliszt
2 tk só
2,5 dkg élesztő
400 ml langyos víz

Elkészítése:

A sütés előtti este kezdjük. A liszthez hozzákeverjük a sót, a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd fakanállal hozzákeverjük a liszthez. Pihentetjük 10 percet, majd robotgéppel egyneművé keverjük, nokedli tészta állagú legyen.

Kb fél óra pihentetés után kiolajozott jénaiba tesszük a tésztát, olajos kézzel átforgatjuk, hogy mindenütt érje az olaj. Lefedjük egy szintén kiolajozott jénai tetővel, és reggelig hűtőben pihentetjük.

Másnap reggel olajozott kézzel a jénaiban hajtogatjuk: az egyik felét ráhajtjuk a tészta tetejenek a 2/3-ig, majd az ellenkező oldalát ráhajtjuk. A másik két oldalát ugyanígy hajtjuk, megfordítjuk a tésztát, rátesszük a tetőt és pihentetjük kb 20 percet. Ezt a hajtogatós műveletet legalább háromszor végezzük el. Ha időnk engedi, lehet többször is, minél többször hajtogatjuk, annál rusztikusabb lesz.

Erősen lisztezett gyúródeszkára tegyük át a tésztát, vegyükkét felé, ebből az adagból kettő kenyerek fogunk készíteni. A gombócot lisztezett kézzel kilapítgatjuk, széthúzzuk téglalap alakúra. Rövidebb oldalait kicsit visszahajtjuk, majd, mint egy beiglit, feltekerjük. Csavarunk rajta egyet-kettőt, és lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A másik gombócot is ugyanígy készítjük el.

Konyharuhával letakarva 40 percet pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra, kislábosba 2-3 dl vizet teszünk, és berakjuk a sütő aljába.

Az időközben megkelt kenyeret  30-40 perc alatt megsütjük. Sütőből kivéve rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése