2018. október 21., vasárnap

Óriás kakaós csiga

Tegnap Dorka megkérdezte, hogy a minden hét végén sütök valami finomat tervemet újragondoltam-e, merthogy pár hete már nem sütöttem semmit....persze természetesen nem gondoltam újra, csak annyira zsúfolt napjaim voltak, hogy ez valahogy mindig elmaradt. Így aztán, hogy ne legyen hiányérzetük, ma a marhagulyás mellé sütöttem ezt a belül pihepuha és szaftos, kívül ropogós finomságot. Ami aztán a végén még kevésnek is bizonyult, mert kis híján összevesztek az utolsó szeleten a gyerekek...😊





Hozzávalók:

A kelt tésztához:

25 dkg liszt
125 ml tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
Fél citrom reszelt héja
Csipet só
1 tojás
1 ek olaj

A töltelékhez:

2 ek holland kakaó
6 ek cukor
2 ek vaniliás cukor
1 tk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
1 mk őrölt gyömbér
50 g margarin
1 tk rum aroma


Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, 2 ek cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, majd a maradék cukorral elkevert langyos tejben felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Nem kelesztjük, hanem lisztezett gyúródeszkán egyből vékony téglalapra sodorjuk, és lekenjük a rum aromával elkevert olvasztott margarinnal.  A fűszereket összekeverjük 6 evőkamál cukorral, majd egyenletesen eloszlatjuk a kisodort és vajjal lekent tészta tetején. Végül rászórjuk a vaniliás cukrot.

Kb 4 cm széles csíkokra vágjuk a tésztát, és szorosan feltekerjük csigára.



Egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát lekenjük vékonyan margarinnal, és beletesszük a közepére a csigát. Így kelesztjük 45 percet.

180 fokra felmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.

2018. szeptember 9., vasárnap

Négyes fonás

A gyerekek nagyon szeretik a fonott kalácsot, ezért nálunk viszonylag gyakran van. Főleg most, hogy elkezdődött a suli, és Dorkának minden nap tízórait és uzsonnát kell  csomagolni. Úgyhogy maratoni kalácsgyártásba kezdtem. Arra gondoltam, hogy sütök egy hétre valót, felszeletelem, majd beteszem a fagyasztóba, reggelente pedig előkapok belőle annyit, amennyire szüksége van napi szinten.

Jó ideje foglalkoztat a négyes-, illetve a hatos kalács fonás, de eddig valahogy mindig megragadtam a dolgok egyszerűbb végét, és végül maradtam a hármas fonásnál...

Egészen mostanáig, mert most úgy döntöttem, nekiállok a négyesnek, az egyszerűbb, és dokumentálom is, aztán, ha már jól megy, megtanulom a hatosat is...

Ezúttal nem is a recept, inkább a technika a lényeg, de most is az eddig bevált, kedvenc kalács receptünkből dolgoztam, ez nálunk a favorit.

A fonási technikát egy rövidke videon mutatom be, remélem segítség lesz azoknak, akik eddig még nem mertek belevágni...





2018. július 14., szombat

Dorka epres csokitortája

Megint eltelt egy év...nem is olyan kicsi lányom már 11 éves lett! Ezúttal epres csokitortát kért tőlem...nekiálltam agyalni, milyen is legyen, hogyan készítsem el? Mivel az eperszezon már lecsengett, így fagyasztott eperrel voltam kénytelen dolgozni, de mivel úgyis zselésítettem, így az élvezeti értékén ez szerencsére semmit nem változtatott. 😊 
A recept adatai egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformára vonatkoznak.


Hozzávalók:

A piskótához:

2 tojás
4 ek cukor
4 ek holland kakaó
1 mk sütőpor
2 ek olaj

Ebből egy piskóta lesz, kettőt sütünk belőle.

A nutellás krémhez:

25 dkg mascarpone
3 ek nutella
2 dl habtejszín

Az eperzseléhez:

20 dkg eper
2 ek főzős vanilia puding
3 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki
30 ml olaj

Díszítéshez:

Epres és mogyorós ostyarudak
Epres gumicukor
Dekorgyöngyök

Elkészítése:

A piskótához a tojást felvejük a cukorral,  belecsorgatjuk az olajat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert kakaóport. Sütőpapírral bélet tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük. Sütőfüggő.  A másik piskótát is ugyanígy készítjük el.

Amíg a piskóták sülnek és hűlnek, elkészítjük a zselét. Az epret egy lábosba tesszük, és alacsony lángon elkezdjük főzni. Ha nem enged elég vizet, tehetünk hozzá kevés vizet. Amikor puha, összeturmixoljuk, majd felfőzzük a pudinggal, belekeverjük a cukrot is, és lehűtjük. Ha folyósabb maradna, mehet bele egy kis zselatin fix.

Elkészítjük a nutellás krémet. A mascarponéba belekeverjük a mogyorókrémet, majd a felvert tejszínhabot. Az időközben kihűlt piskóta lapokat ketté vágjuk. Az alsó lapra rákenjük a nutellás krém kb 1/3-át, rátesszük a következő piskóta lapot. Erre fog kerülni az eper zselé, erre a harmadik piskóta, amire a nutellás krém 1/3-a jön, végül erre tesszük az utolsó piskóta lapot.

A megmaradt krémmel körbekenjük a tortát.

A csokit az olajjal megolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére. Ha megdermedt kicsit, rátűzdeljük dekorációnak az ostyarudakat, rátesszük a gumicukrokat és megszórjuk dekorgyöngyökkel.