2014. február 6., csütörtök

Sütinyalóka újratöltve

Ma van a kislányom névnapja és ahogy ígértem neki, elkészítettem a sütinyalókát, az egész oviscsoportnak no meg persze az óvónéniknek is...pár hete már csináltam egy főpróbát, hogy biztosra menjek, na most ehhez képest újragondoltam az egészet, hiszen ezúttal dupla adagra volt szükség és arra gondoltam, talán egyszerűbb lesz, ha forró vizes piskóta lesz az alap, ennek receptjét ITT írtam le korábban... jó nagy adag és már csak az ízesítést kell kitalálni. :-) 

Maga a tészta valóban egyszerűbb lett, viszont jópár órát a fagyon kellett pihennie, hogy ne lötyögjön benne a pálca.

Egyetlen dolgot nem gondoltam át...hogy jut el épségben az oviba...

Hozzávalók:

1 adag forró vizes piskóta
3 narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 ampulla narancs aroma (Lidl-ben kapható)
10 dkg tejcsoki
4 dkg margarin
2 ek holland kakaó
27 szem magozott meggy

A díszítéshez:

30 dkg étcsoki
Tetszőleges dekorcukor

Elkészítése:

Megsütjük a forró vizes piskótát. Amikor kihűlt egy nagyobb tálba összetépkedjük. Belereszeljük a narancshéjat, belecsorgatjuk a narancsok levét, mehet bele a narancshús is. Én nem találtam elég narancsosnak, ezért tettem bele még az aromát is. Majd a kakaóporral együtt összegyúrjuk, amennyire lehet.

Gőz fölött felolvasztjuk a tejcsokit a margarinnal és azt is belekeverjük. Jó alaposan összegyúrjuk.

Diónyi golyókat formázunk belőle, mindegyik közepébe egy szem meggyet teszünk. A golyókat tálcára sorakoztatjuk egymás mellé, és a fagyasztóban pihentetjük 2-3 órát.

Felolvasztjuk az étcsokit a golyók bevonásához, a pálcákat mielőtt a golyókba szúrjuk, mártsuk előtte a csokiba a végét, hogy aztán stabil maradjon a golyóban. Én nem mindegyiknél mártogattam be, meg is látszott...A csoki után hamar kell rászórni a dekorcukrot, mert a hideg golyón hamar köt a csoki.

Hungarocellbe szúrkodjuk, amíg teljesen megdermed, aztán mehet a pohárba...:-)





2014. február 2., vasárnap

Intelligens krémes

Ez a recept is gyerekkoromból való...akkor csinált először ilyet anyukám. Először néztünk is nagyokat, hogy ebből a híg egyvelegből vajon mi lesz??? És mi lett? A család kedvenc sütije...:-D 

Egyetlen probléma van vele:.. annyira eteti magát, hogy lehetetlenség belőle eleget sütni...:-) 

Hozzávalók:

8 tojás
30 dkg cukor
5 cs.vaniliás cukor
15 dkg margarin
9 ek liszt
1 l tej

Elkészítése:

A tojás sárgáját a cukorral és a vaniliás cukorral habosra keverjük. Közben hozzákeverjük a margarint és a lisztet is.

Apránként belekeverjük a tejet és óvatosan a tojás fehérjét.

Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb egy óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepe már nem hibbog.



2014. január 31., péntek

Meggyes zuzmó

Még a hétvégén készült ez a sütemény...a hétvége nem múlhat el süti nélkül alapon elkezdtem hát kotorászni a régi receptek között, ott találtam rá. Még pici gyerekkoromból való, így aztán nem is emlékeztem már rá...első olvasás után úgy gondoltam, egy próbát mindenképp megér, mert nálunk mindenki nagyon szereti a meggyes sütiket....és pillanatok alatt el is fogyott...:-)


Hozzávalók:

A vajas piskótához:

4 tojás
20 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
14 dkg liszt
1,5 cs.sütőpor

A krémhez:

4 dl tej
2 cs.vaniliás puding
20 dkg margarin
20 dkg cukor
2 cs. Vaniliás cukor
20 dkg magozott meggy
Rum aroma

Elkészítése:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a habbá vert tojásfehérjéket. 

Sütőpapírral bélelt kisméretű tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt aranybarnára sütjük. Tűpróba!!!

A krémhez a pudingport a cukorral elkeverjük, majd hozzáöntünk egy kicsi tejet. A maradékot felforraljuk és hozzáöntjük a pudingos masszát. Addig főzzük, ameddig besűrűsödik. Lehűtjük.

Amikor kihűlt, margarinnal és a vaniliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a rumaromában áztatott meggyet.

A tésztát ketté vágjuk és ezzel a krémmel töltjük meg. A tetejét porcukorral szórjuk le