2014. február 22., szombat

Sajtos-krumplis pogácsa

Itt a bálok és farsangi mulatságok időszaka...anyukámék is készülődnek estére, így aztán arra gondoltam, besegítek, és megsütöm a batyut, amit visznek...a kívánsága annyi volt, hogy pogácsa legyen, a többit rám bízta...így sikerült:


Hozzávalók:

30 dkg liszt
2 dkg élesztő
15 dkg sertés zsír
1 tk só
20 dkg reszelt sajt
10 dkg tejföl
1 tojás
15 dkg tört krumpli

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítése:

A lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a zsírt. Hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, a tejfölt és a tojást, összegyúrjuk a tésztát. Pihentetjük fél órát.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kisodorjuk vékonyra, majd egyenletesen szétoszlatjuk a tetején a főtt törtkrumplit, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, és hajtogatjuk. Alulról a feléig, felülről ráhajtjuk, jobbról a feléig, balról ráhajtjuk. Pihentetjük 5-10 percet, ismét kisodorjuk és az előbbi szerint hajtogatjuk. Összesen négyszer ismételjük a hajtogatást.

Ujjnyi vastagra sodorjuk, lekenjük a tetejét tojás sárgájával, késsel rácsozzuk a tetejét, közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.


2014. február 16., vasárnap

Piskótatekercs

Megint egy vasárnap....és mert nem múlhat el vasárnap süti nélkül, sütni kell...igen ám, de meglehetősen ötlettelen voltam ma, igy aztán maradtam egy egyszerű piskótatekercsnél egy kis csokimázzal megturbózva...

Nagyon nagyon egyszerű desszert és annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni...:-)



Hozzávalók:

A piskótához:

4 tojás
4 ek cukor
3 ek liszt
Fél cs. sütőpor
1 ek kakaó

A krémhez:

1 cs. puncs ízű pudingpor
3 ek cukor
3 dl tej
Fél kockamargarin
1 tk rum aroma

A díszítéshez:

10 dkg csoki
50 ml étolaj
Dekorcukor
Pár szem konyakmeggy

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük. Amíg a robotgép dolgozik, a lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a kakaót. Amikor jó habos a tojás, óvatosan apránként belekeverjük a kakaóval és a sütőporral elkevert lisztet.

Sütőpapírral kibélelt gáztepsibe öntjük, szépen elegyengetjük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Még forrón vizes konyharuhára borítjuk, majd konyharuhával burkolva feltekerjük. Kitekerjük és félretesszük, amíg elkészítjük a krémet...

A pudingport elkeverjük a cukorral és 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk. Hozzáöntjük a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még forrón belekeverjük a margarint. Amíg hűl, öt percenként keverünk rajta egyet-egyet. Amikor már hideg, rákenjük a piskótára és feltekerjük.

A tetejére gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal és ráöntjük a piskóta tetejére. Így utólag belegondolva lehet, hogy elég lett volna a csokimáz fele is...no, de majd legközelebb...:-)

Dekorcukorral, konyakmeggyel díszítjük.



2014. február 15., szombat

Krumplilével dagasztott tigriscipó

Amióta először sütöttem tigris kenyeret, annyira elvarázsolt mind engem, mind az egész családot, hogy azóta minden kenyerünket tigrisesíteni kell...:) Nem véletlen, hiszen nagyon szeretjük, ha a kenyérnek  ropogós a héja, és ez aztán ropog rendesen...:)

Szóval, lényeg a lényeg, egy dolog biztos volt, hogy a mai is tigris lesz...az ebédhez főtt krumpli kellett, így arra gondoltam, nem öntöm ki a levét, megpróbálom azzal dagasztani a kenyérkét, kipróbálom milyen...

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt (én Szatmárit használok)
25 dkg öregtészta
270 ml krumpli főzőleve
1 dkg friss élesztő
pici cukor
csipet aszkorbinsav
2 tk só

Elkészítése:

A lisztet kimérjük, beleszórjuk az aszkorbinsavat és a sót, elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd a krumpli főzőlevét és az öregtésztát is hozzáadjuk és bedagasztjuk a tésztát. Szép simára, ruganyosra dolgozzuk. Kb negyed órát meleg helyen pihentetjük, aztán még egyszer jól átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük. Kb fél óra múlva elkészítjük a tigriskenyérhez szükséges mázat, az ITT leírtak szerint, annyi különbséggel, hogy ekkora kenyérhez elegendő a fél adag máz.

Sütés előtt 15 perccel lekenjük vele a kenyeret, pengével bevágjuk.

Egy nagyobb méretű sütőzacskó belsejét bepermetezzük vízzel, beletesszük a paraszttálat, amiben a mázzal lekent kenyérkénk szépen megkelt. Lezárjuk a sütőzacsit, és mehet a 230 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra alatt sütjük meg.