2014. február 15., szombat

Krumplilével dagasztott tigriscipó

Amióta először sütöttem tigris kenyeret, annyira elvarázsolt mind engem, mind az egész családot, hogy azóta minden kenyerünket tigrisesíteni kell...:) Nem véletlen, hiszen nagyon szeretjük, ha a kenyérnek  ropogós a héja, és ez aztán ropog rendesen...:)

Szóval, lényeg a lényeg, egy dolog biztos volt, hogy a mai is tigris lesz...az ebédhez főtt krumpli kellett, így arra gondoltam, nem öntöm ki a levét, megpróbálom azzal dagasztani a kenyérkét, kipróbálom milyen...

Hozzávalók:

50 dkg BL55 liszt (én Szatmárit használok)
25 dkg öregtészta
270 ml krumpli főzőleve
1 dkg friss élesztő
pici cukor
csipet aszkorbinsav
2 tk só

Elkészítése:

A lisztet kimérjük, beleszórjuk az aszkorbinsavat és a sót, elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd a krumpli főzőlevét és az öregtésztát is hozzáadjuk és bedagasztjuk a tésztát. Szép simára, ruganyosra dolgozzuk. Kb negyed órát meleg helyen pihentetjük, aztán még egyszer jól átdolgozzuk.

Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, cipót formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt paraszttálba tesszük. Kb fél óra múlva elkészítjük a tigriskenyérhez szükséges mázat, az ITT leírtak szerint, annyi különbséggel, hogy ekkora kenyérhez elegendő a fél adag máz.

Sütés előtt 15 perccel lekenjük vele a kenyeret, pengével bevágjuk.

Egy nagyobb méretű sütőzacskó belsejét bepermetezzük vízzel, beletesszük a paraszttálat, amiben a mázzal lekent kenyérkénk szépen megkelt. Lezárjuk a sütőzacsit, és mehet a 230 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra alatt sütjük meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése