Pár nap múlva farsang lesz az óvodában és az óvónők kifejezett kérése az volt, hogy valami édeset vigyünk, ne szendvicset, mert azt kapnak amúgy is....
Valami olyat szerettem volna, ami a gyerekek figyelmét felkelti, amit szívesen esznek és amit biztosan nem csinál más...fő a változatosság alapon.
Fogalmam sincs már hogy jött az ötlet, a lényeg, hogy jött...GUMICUKOR...imádják a gyerekek...én már kevésbé....mármint a bolti változatát, Dorka kiütéses lett tőle pici korában, innentől kezdve nem is tartok itthon...persze a házi változata más tészta, abban az van, amit én teszek, innentől kezdve nem kell tartani a kiütésektől és gyerekek körében biztos siker...más meg nem is kell...:-)
Elkezdtem nézni a netet, és TücsökBogár oldalán találtam rá a nekem leginkább tetszőre és már nem is keresgéltem tovább...:-) Ezúton is köszönöm szépen, csodás...:)
Hozzávalók:
5 dl szűrt almalé
5 dl szűrt szederlé
5 dl szűrt áfonyalé
5 dl tej + 2 ek cukor+ 1 tk vanilia aroma ( dupla adagot használtam ezekből)
5 zacskó étkezési zselatin+1 a dupla tej miatt
Cukor ízlés szerint
Elkészítése:
A szűrt gyümölcsleveket külön-külön egy-egy edénybe öntjük, ha szükséges cukrot adjunk még hozzá, én tettem a szederhez és az áfonyához 2-2 evőkanállal, az almához egyet. Mindegyikbe belekeverünk egy zacskó zselatint. Az eredeti recept 25 g/ zacskós zselatint írt, de mivel ilyen már nem létezik, a gyártó csökkentette a tartalmát 20 g-ra, ezért az 5 zacskó. A plusz egy zacskóból mindegyikbe öntöttem még 5 g-ot.
Folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük. Nem forraljuk!!! 18x18-as tálakba öntjük őket és hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy dermedjen.
2x2 cm-s kockákra vágjuk és egy nagyobb méretű 23x23 cms tálba tesszük őket.
Felmelegítjük a tejet a cukorral, vanilia aromával és a zselatinnal.Az eredeti recept fél liter tejet írt, nekem kevés lett, így a tejből és a belevalókból dupla adag kellett. Folyamatos kevergetés mellett lehűtjük. Ez lényeges, mert ha ráöntjük melegen a zselékockákra, fel fogja olvasztani. Amikor kihűlt, ráöntjük a zselékockákra. Ismét megy a hűtőbe egy éjszakára.
Másnapra már kellőképpen megdermed, így hozzákezdhetünk a darabolásához...:-) Először is egy kenőkést körbehúzunk a szélénél, ott, ahol a gumicukor érintkezik az edénnyel, majd kb 10x10-es kockánként kivesszük az edényből.(Én tortalapáttal nyúltam alá, hogy ne törjön)
A kockákat keresztben elvágjuk tortavágó késsel kb egy cm vastag szeletekre. Ezeket a szeleteket szintén tortavágó késsel kb 1x1 cm-s kockákra vágjuk.
Próbálkoztam először kicsi formakinyomóval, de aztán rájöttem, hogy nem túl jó ötlet, egyrészt, mert időigényes, másrészt pedig sok lesz a leeső sallang. Igaz, hogy ipari mennyiség, és Botika menet közben már lecsekkolta, falta a sallangokat, de egyszerűbb és gyorsabb volt kockázni...így is marad belőle itthonra bőven...:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése